Gemeente Utrecht




2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
10 Vragen van de heer drs C.J. Verhoef
(ingekomen 25 januari 2009)


Goed voorbeeld doet goed volgen. Het omgekeerde geldt vaak ook. Het betreft de wijze waarop de gemeente het maaien laat uitvoeren. Schots en scheef wordt er over het plantsoenen met grote vaart gereden en gemaaid. Delen van het plantsoen worden door de snelheid soms niet gemaaid. Het gemaaide gras ligt overal verspreid, het meeste op de trottoirs en straten.
Rond de bomen en masten staan vaak nog hoge plukken gras. In sommige gevallen worden de boomstammen beschadigd waardoor er schimmels ontstaan en\of de boom niet meer de volle voeding via de bast naar boven kan transporteren.

Mogelijke oorzaak van dit alles is dat of het bestek onvoldoende gedetailleerd is beschreven of dat de controle op de naleving daarvan onvoldoende plaatsvindt.

Hier dient volgens ons drastische verandering in te komen. Dit kan op een aantal vrij eenvoudige wijze.
- Het bestek met de eisen wordt voorzien van beeldbestek. Op fotoŽs wordt vastgelegd op welke wijze het gras en de directe omgeving er uit dient te zien na het maaien. Ook de wijze waarop er gemaaid dient te zijn rond de bomen en lichtmasten c.q. verkeerspalen ligt op het beeldbestek vast.
- De gemeente neemt het onderhoud van de plantsoenen weer in eigen beheer. Er worden wijkploegen geformeerd die de zorg krijgen. Dit geschiedde ook in de voormalige gemeente Vleuten-De Meern met succes. Voordeel hiervan is dat er dan een communicatie over en weer komt tussen bewoners en de plantsoenmedewerkers en door de ervaringen de medewerkers beter weten op welke wijze het plantsoen er uit dient te zien.
- Daarnaast kan, daar waar mogelijk, het gras worden vervangen door groenblijvende struiken die de bodem bedekken of een mooie bossage vormen in de wijk.

Op grond van het voorgaande hebben wij de volgende vragen:
1. Bent u van mening dat het maaien netjes, inclusief rond bomen en masten dient te geschieden, de straten en trottoirs schoon niet bedolven dienen te worden onder het gras en boomstammen niet beschadigd dienen te worden?
2. Bent u bereid daar wat aan te doen?
3. Bent u bereid om daar waar mogelijk, in samenspraak met de omwonenden, het gras te vervangen door groenblijvende struiken die de bodem bedekken of die een echte bossage vormen?
4. Bent u bereid om het onderhoud van de plantsoenen weer in eigen beheer te nemen?
5. Bent u bereid om bij voortzetting van het uitbesteden van het maaiwerk dit te doen op basis van goed beeld bestek het maaiproces te beschrijven?


---- --