Socialistische Partij

Huishoudelijke zorg Thuiszorg onder druk

25-01-2009 * Thuiszorg Service Nederland (TSN) heeft intern aangekondigd per 1 september 2009 alle alfahulpen een nieuw contract aan te bieden. De uurvergoeding is daarin zo laag, dat het vermoeden bestaat dat veel dames zullen bedanken voor de eer. Vervolgens zullen de clienten te horen krijgen dat TSN als gevolg van personeelsgebrek geen alfahulp meer kan aanbieden en zullen zij clienten verwijzen naar het Persoons Gebonden Budget.

Thuiszorg Service Nederland (TSN) is een grote, maar nog steeds redelijk onbekende speler geworden op de thuiszorgmarkt. Met 20 vestigingen in vijf provincies heeft zij zich dankzij de marktwerking een riante plek weten te bemachtigen. TSN heeft Huishoudelijke Zorg Bedrijf van Evean (waar Regionale Thuiszorg Alkmaar in is opgegaan) overgenomen. TSN heeft daarmee het grootste deel van de huishoudelijke verzorging van de thuiszorg in Alkmaar in handen.

Managers bij TSN, die op de hoogte zijn gesteld van deze plannen hebben een spreekverbod. De meesten van hen zijn woedend. Een uurvergoeding van 8 euro is schandalig laag", laten onze bronnen weten. Daarvoor kun je mensen niet meer met goed fatsoen laten werken, vergeet niet dat zij ZZP-ers zijn (zelfstandigen zonder personeel) en dus zelf opdraaien voor allerlei verzekeringen en geen pensioenopbouw kennen.

De clienten zullen het advies krijgen een Persoons Gebonden Budget aan te vragen, waarmee zij buiten de WMO richtlijnen in staat zullen zijn schoonmaakdiensten van Asito af te nemen.

Directeur Jan Torny, een horeca magnaat in Almelo, oprichter van TSN, heeft zijn aandelen voor 61% verkocht aan Asito Schoonmaakbedrijf. De Twentse krant Tubantia heeft een aantal artikelen gepubliceerd over het imperium dat Torny inmiddels heeft opgebouwd. Het blad geeft een beeld van een dubieus ondernemer die echter geen sporen achterlaat. Omvloerst beschrijft het blad de verdenkingen tegen Torny en het netwerk van politici en ondernemers in Almelo, waarbij de krant steeds opnieuw aangeeft dat daar geen bewijzen voor zijn. Deze ondernemer, waar een aantal dubieuze geruchten over gaan, ging er al eerder prat op dat hij het lage WMO tarief van veel gemeenten waar kon maken. De meeste ondernemers proberen in ieder geval de schijn op te houden dat zij pal staan voor de belangen van hun werknemers. Torny laat onverbloemd zien dat hij geen scrupules kent om zich te verrijken over de ruggen van anderen.