Corus Group

Corus maakt strategisch initiatief bekend om concurrentiepositie te verbeteren

26 Jan 2009

Corus kondigt vandaag een aantal strategische maatregelen aan die de concurrentiepositie van het bedrijf zullen verbeteren. Het initiatief richt zich op drie gebieden: desinvesteringen, herstructureringen en een bedrijfsbrede herziening van de efficiency en overhead.

In het laatste kwartaal van 2008 reageerde Corus op de onmiddellijke effecten van de economische crisis met een aantal korte termijn maatregelen die naar verwachting ongeveer 600 miljoen £ in cash zullen opleveren in het half jaar dat loopt tot en met maart. Deze maatregelen betekenen ook het benutten van de gelegenheid om aanvullende training te verzorgen voor medewerkers die tijdelijk minder werk hebben. Het bedrijf zal in gesprek blijven met werknemersorganisaties over de mogelijkheden om de loonkosten te matchen aan de nieuwe productie- en vraagniveaus.

Het initiatief van vandaag is strategisch en structureel van aard. Het bevat elementen van reeds bestaande lange termijnplannen, die nu, als gevolg van de economische crisis, versneld worden uitgevoerd. Dit initiatief moet jaarlijkse verbeteringen van meer dan 200 miljoen £ opleveren. Het zal eveneens 3.500 banen in gevaar brengen, verspreid over het hele bedrijf. Bij Corus werken momenteel ongeveer 42.000 mensen.

Het bedrijf zal alle mogelijke inspanningen verrichten om de banenvermindering te realiseren door middel van vrijwillige afvloeiing met behoud van essentieel vakmanschap in het bedrijf. Er zal een uitgebreid pakket beschikbaar komen met ondersteuning voor degenen die het bedrijf verlaten. De vereiste adviesprocedures met medewerkers en hun organisaties zullen gedurende het hele proces gevolgd worden.

Corus CEO Philippe Varin zei: "De structurele veranderingen die we vandaag voorstellen zijn zorgvuldig overwogen. Ze zijn ook essentieel voor de toekomst van het bedrijf. Het bedrijf blijft zich richten op belangrijke zaken zoals training, research en productontwikkeling. Samen met de maatregelen van vandaag zullen ze ervoor zorgen dat Corus in de best mogelijke vorm is om de concurrentie ook in de toekomst aan te gaan."

De belangrijkste kenmerken van het initiatief zijn:
* Desinvesteringen: de verkoop van de Corus aluminium smelters in Duitsland en Nederland (aangekondigd op 21 januari) en vergevorderde discussies over de mogelijke verkoop van een meerderheidsaandeel in Teesside Cast Products, die duidelijkheid moeten brengen over de toekomst van de Teesside operations;
* Herstructureringen: de warmband in Llanwern blijft buiten gebruik, Engineering Steel wordt gereorganiseerd in twee productieroutes: een specialty deel in Stocksbridge gevoed vanuit Rotherham en een bar business in Rotherham met staal van de geintegreerde fabrieken van Scunthorpe; en het stroomlijnen van de downstream faciliteiten in Distribution, Building Systems en Tubes;
* Herziening van efficiency en overhead: groepsbreed worden de belangrijkste ondersteunende diensten zoals o.a. IT, financiën en HR tegen het licht gehouden et als opdracht de kosten met 20% te verminderen.

Aanvullend is het bedrijf van plan veranderingen aan te brengen in het British Steel Pension Scheme. Hoewel het fonds in een gezonde financiële positie verkeert, zal het bedrijf, zoals gebruikelijk in de markt, het schema voor nieuwe werknemers veranderen. Er worden ook stappen genomen om zeker te stellen dat de bijdrage van het bedrijf in de toekomst voor de huidige werknemers op 12% blijft.