Ministerie WWI komt beloften van regering aan Parlement niet na


Tweede Kamer bij herhaling onjuist geïnformeerd

DEN HAAG, 20090126 -- Het ministerie VROM/WWI heeft de Tweede Kamer bij herhaling onjuist geïnformeerd. Dat schrijft de SBVN (Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland) in een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer kurl.nl?4D08 . Kwalijker nog dan het onjuist informeren van het Parlement vindt de SBVN het, dat het Ministerie WWI schriftelijke beloften van de regering aan de Tweede Kamer niet nakomt, waardoor het met de gezondheidskundige kwaliteit van zeer veel Nederlandse woningen bedroevend slecht gesteld is.

Bij het eerste voorbeeld van onjuiste informatie van het Parlement, beroept een van de voorgangers van de huidige minister zich in antwoord op vragen uit de Kamer op onderzoek dat later niet bleek te bestaan. Deze kwestie vormde de directe aanleiding voor een klacht bij de Nationale Ombudsman, die de minister van VROM veroordeelde voor het geven van verkeerde voorlichting over vochtproblemen en het niet correct behandelen van de klager.
In het tweede voorbeeld van onjuiste informatie schrijft een toenmalige minister aan de Kamer dat in het kader van de spectaculaire stijging van het aantal astmapatiënten in Nederland, voor zover kan worden nagegaan, er helemaal geen onderzoek zou zijn gedaan.
Dit antwoord is onwaar en bovendien vreemd, want het onderzoek is wel opgenomen in het Onderzoeksprogramma Volkshuisvesting en er is geld voor uitgetrokken. Onduidelijk is nog, als de minister gelijk zou hebben, wie dan zou hebben besloten dat er naar dit maatschappelijk buitengewoon relevante vraagstuk geen onderzoek meer gedaan hoeft te worden. De SBVN verzoekt de Voorzitter van de Tweede Kamer de stukken waaruit deze onjuiste informatie blijkt, van haar over te nemen en veilig te bewaren.

Een afschrift van de brief aan de Voorzitter is inmiddels gestuurd naar de Commissie WWI van de Tweede Kamer, die woensdag 28 januari een Algemeen Overleg heeft met de Minister van der Laan van WWI. Gebleken is dat relevante feiten, die allang bij het Ministerie WWI bekend zijn, niet in het beleid zijn verwerkt. Het ministerie WWI heeft een beleid ontwikkeld waarvan men zelf al op voorhand weet dat daardoor de gezondheidskundige kwaliteit van woningen zal verslechteren. Deze informatie wordt de samenleving en de Tweede Kamer echter onthouden, zodat de Kamer de voorstellen niet goed kan beoordelen. Omdat de regering de Kamer deze informatie wel heeft beloofd, verzoekt de SBVN aan de Voorzitter van de Tweede Kamer er bij de regering op aan te dringen de gedane beloften na te komen.

De SBVN realiseert zich dat veel Nederlanders zich wel kunnen voorstellen dat ambtenaren soms relevante informatie achterhouden en niet in beleid implementeren, maar niet als de volksgezondheid in het geding is. Dat een groot deel van de Nederlandse bevolking willens en wetens wordt blootgesteld aan een verhoogd risico een allergie voor huisstofmijten op te lopen, met alle mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid van dien, zal er bij velen niet gemakkelijk ingaan. Daarom is een en ander in de bijlage bij de brief aan de Voorzitter van De Tweede Kamer zorgvuldig, met Kamerstukken en ander bewijs onderbouwd.

SBVN (Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland)