Technische Universiteit Delft

Subspaces
door M&C

Promotie van mevrouw D. Radkova: "Constacyclic Codes as Invariant Subspaces"

26 januari 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw D. Radkova | Master in Mathematics, Bulgarije promotor 1 | Prof.dr. A.J. van Zanten U-Maastricht promotor 2 | Prof.dr. S.M. Dodunekov Bulgarian Ac.of.Science

Constacyclic Codes as Invariant Subspaces

In dit proefschrift wordt een nieuwe benadering van constacyclische codes gepresenteerd in termen van lineaire algebra.

In Hoofdstuk 2 worden zogenaamde quasi-gestrengelde codes beschouwd als invariante deelruimten van Fn ten opzichte van een aconstacyclische verschuivingsafbeelding over k posities, waarbij k een deler is van de lengte n en a een niet-negatief element in F := GF(q): De belangrijke klassen van constacyclische en
cyclische codes zijn te verkrijgen als speciale gevallen van quasi-gestrengelde codes. Het geval k = 1 geeft constacyclische codes, terwijl k = 1 en a = 1 cyclische codes oplevert. Overal in dit hoofdstuk wordt geeist dat (n; q) = 1:

Hoofdstuk 3 geeft een uitbreiding van de aanpak in het vorige hoofdstuk voor het geval dat n en q niet langer copriem zijn.

In Hoofdstuk 4 worden een aantal eigenschappen beschreven van de idempotente matrices die corresponderen met cyclische en constacyclische codes, waarbij gebruik gemaakt wordt van de beschrijving van deze codes als invariante deelruimten van Fn met betrekking tot een geschikte operator zoals in Hoofdstuk 2 werd gepresenteerd.

In Hoofdstuk 5 worden ondergrenzen afgeleid voor de minimum afstand van constacyclische codes, die generalisaties zijn van de bekende BCH, Hartmann-Tzeng, Roos en van Lint-Wilson grenzen voor cyclische codes. Verscheidene voorbeelden worden behandeld die de scherpte van deze grenzen laten zien.

In Hoofdstuk 6 worden constacyclische codes van BCH-type gedenieerd, en grenzen afgeleid voor hun dimensie en minimum afstand. Ook wordt in dit hoofdstuk een klasse van BCH-constacyclische codes gedemonstreerd met samengestelde lengte (d.w.z. ongelijk aan een priemgetal), waarvan de minimum afstand de BCH-grens niet overschrijdt.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 23 december 2008