Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Informatiebijeenkomst over buurtbus in Neede

Van bovenaf gezien in het midden: het Hart van Neede, de spil van het project Wonen Welzijn Zorg Neede. In het nieuwe pand is ook Grand Café De Hofmaat gevestigd, waar de bijeenkomst over de buurtbus wordt gehouden. Foto Jan Lansink

Burenhulp

In Neede is een "buurtbusvereniging in oprichting" bezig met het opzetten van een BuurtbusPlusproject. De initiatiefnemers willen de inwoners van Berkelland "gemeentebreed" informeren over hun plannen. De initiatiefnemers hopen naast belangenbehartigers vooral ook burgers te begroeten die als vrijwilliger chauffeur willen worden. De informatiebijeenkomst wordt gehouden op maandag 26 januari om 20.00 uur in Grand Café De Hofmaat aan de Hofmaat 4 in Neede. Wethouder Meijerink is blij dat het onderzoek van de gemeente tot dit initiatief heeft geleid. Een idee uit Neede, dat voor de hele gemeente belangrijk is.

Iedereen gaat elke dag wel een paar keer de deur uit naar familie, vrienden, school, werk, winkel, arts, apotheek, enzovoort. Vaak te voet, per fiets of met de auto. Soms met de taxi, bus of Regiotaxi. Er zijn echter mensen die dit niet, of niet meer, zelfstandig kunnen.

Mensen die voor hun vervoer zijn aangewezen op maatwerk van familie of kennissen. Het BuurtbusPlusproject wil
als een soort van burenhulp daarin voorzien. Maar ook als een middel om eenzaamheid te voorkomen. Binnen het project Wonen Welzijn Zorg Neede (WWZN) heeft de gemeente Berkelland onderzoek laten doen naar deze vervoerbehoefte. WWZN wil zo bereiken dat mensen langer zelfstandig blijven wonen op de plek waar ze graag willen wonen.

Voldoende draagvlak voor lokaal vervoerproject

Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat er naast de behoefte ook ruimte en voldoende draagvlak is voor een lokaal vervoerproject. De studie staat op de website www.gemeenteberkelland.nl en is te vinden onder "Bestuursinformatie" en vervolgens "Beleidsnota's".

Enkele conclusies uit het onderzoek:

* er is een vraag naar vervoer, waarin nu niet wordt voorzien.
* er is draagvlak voor een oproepbus zoals het vroegere "Busje75".
* er is ruimte voor meer openbaar vervoer, in de vorm van een buurtbus.

* er zijn goede kansen beide te combineren in een project, dat geen concurrent is voor de taxi, de streekbus of de Regiotaxi.

Vrijwillig chauffeur

Een buurtbus is openbaar vervoer en als zodanig opgenomen in de dienstregeling van Syntus. De provincie Gelderland betaalt de buurtbus. Vrijwilligers rijden de buurtbus. Een buurtbus moet een minimaal aantal passagiers vervoeren. Het aantal passagiers is afhankelijk van de aansluitingen op het busstation in Neede en misschien ook Groenlo, Eibergen, Borculo en/of Lochem. Hoe groter het gebied en bereik, hoe meer passagiers. Dit project heeft ook kansen voor de kernen buiten de voormalige gemeente Neede om in de route te komen. En als zich voldoende mensen aanmelden als vrijwillig chauffeur, dan is het mogelijk om met twee busjes te gaan rijden.

Oproepbus voor mensen met beperking

Uit de studie is ook gebleken dat de Regiotaxi weinig wordt gebruikt voor korte ritjes binnen een ritzone. In dit project zal er voor de kern Neede aanvullend een oproepbus komen. Een voertuig dat geschikt is voor mensen met een beperking.

Aanmelden

De initiatiefnemers weten niet hoeveel mensen zij op de avond kunnen verwachten. Mocht u naar de bijeenkomst komen, wilt u zich dan aanmelden per e-mail w.staargaard@betulawelzijn.nl

De Welzijnorganisatie Betula en de gemeente Berkelland staan beide van harte achter dit unieke vrijwilligersproject van oproepbus en buurtbus samen. Hebt u vragen? Bel dan met de heer Jan Wikkerink, telefoonnummer: 0454 - 250 222 of mail naar
j.wikkerink@gemeenteberkelland.nl.

Wijk/regio Neede
Mutatiedatum 19/01/2009