Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Metaal en elektro (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)


26 januari 2009, Utrecht
------

CNV Metaal en elektro kritisch over vaag reorganisatieplan van Philips

Onderhandelaar Arthur Bot van CNV Metaal en elektro reageert kritisch op de reorganisatieplannen van Philips. Bij de presentatie van de jaarcijfers maakte het elektronicaconcern vandaag bekend dat het 6.000 banen wil schrappen. "Hoe en waar, dat is allemaal niet duidelijk. De Raad van Bestuur van Philips doet een slag in de lucht, vooral om de aandeelhouders te plezieren. Tenminste, daar lijkt het op. Anders zou ik niet weten welk doel hiermee gediend is."

De jaarcijfers zijn inderdaad niet rooskleurig: in 2008 maakte Philips, na jaren van grote winsten, een verlies van 186 miljoen euro. Bot: "Maar laten we niet vergeten dat Philips een zeer gezonde onderneming is, die vrijwel schuldenvrij is. Nu het even tegenzit, is er meteen een Pavlov-reactie, ten koste van de werknemers. Een paar weken geleden kwam Philips plompverloren met de mededeling dat werknemers niet hoeven te rekenen op hun jaarlijkse periodieke verhoging. En nu moeten er kennelijk opeens duizenden banen verdwijnen. Hoe en waar, dat zegt Philips er gemakshalve maar even niet bij. Wij weten als vakbond van niets, wij zijn hier niet in gekend. Op deze manier kunnen we ook niet meedenken over de plannen en over mogelijke alternatieven."

Bot verwacht dat de Nederlandse tak van Philips ook een bijdrage zal moeten leveren aan de reorganisatie. "Eerst wordt er een getal geroepen, dat doet het goed bij de aandeelhouders. Vervolgens wordt de druk bij de divisies neergelegd om aan die doelstelling bij te dragen. Zo zal het gaan. Dus hoe het uitpakt, moeten we maar afwachten."

De CNV-onderhandelaar heeft vanmorgen overleg gehad bij Philips, onder andere over de aangekondigde loonmaatregel. "Ze houden voet bij stuk. Dat betekent dat duizenden werknemers kunnen fluiten naar hun jaarlijkse periodieke verhoging, zonder dat duidelijk is welk effect dit nu eigenlijk heeft. Daar leggen we ons niet zomaar bij neer. Werknemers die hiermee te maken krijgen, kunnen een beroep doen op onze juristen. En dan gaan we daar een zaak van maken."