Socialistische Partij

Waterschapslasten in Noord Holland stijgen de pan uit voor alleenstaanden.

26-01-2009 * Per 1 januari van dit jaar is er een nieuw belastingstelsel voor de waterschappen ingevoerd in Nederland. De bedoeling van het nieuwe stelsel is om de lasten voor boeren, bedrijven en natuurbeheerders te verlagen. Deze inkomstenderving voor de waterschappen wordt gecompenseerd door een stijging van de waterschapsheffingen voor huishoudens. Staatssecretaris Huizinga heeft bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer gezegd dat de stijging per huishouden op dertien euro zou uitkomen.

De SP-fractie in de provinciale staten heeft uitgerekend wat de nieuwe wet betekent voor de Noord-Hollandse huishoudens. Met name alleenwonenden zijn hier de pineut:
Alleenwonende eigenaren van een huis met een WOZ-waarde van 250 duizend euro gaan in Amstel-, Gooi- en Vechtstreek (AGV) ¤ 39 meer betalen (+ 32%) en in het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) ¤ 32 extra (+ 17%). Een alleenwonende huurder is in AGV ook flink de klos met ¤ 25 extra kosten (+ 24%).

De besturen van de hoogheemraadschappen moeten de nieuwe wet uitvoeren en de tarieven vaststellen voor de nieuwe "watersysteemheffing" en de "zuiveringsheffing". Maar in de nieuwe wet is ook vastgelegd dat het totale aandeel van de huishoudens in de watersysteemheffing aan een maximum is gebonden. Dat maximum is afhankelijk van de bevolkingsdichtheid in een waterschap.

De SP-fractie heeft daarom aan gedeputeerde staten gevraagd om met een berekening te komen waaruit moet blijken hoe hoog deze maxima zijn in de drie Noord-Hollandse waterschappen (behalve AGV en HHNK ook nog een stukje Rijnland) en hoe hoog het werkelijke kostenaandeel van de ingezetenen gaat worden. Gedeputeerde staten van onze buurprovincie Zuid-Holland hebben onlangs het waterschap Hollandse Delta teruggefloten, omdat de overschrijding van het maximumaandeel onvoldoende gemotiveerd was. Zie hiervoor http://www.zuid-holland.nl/contentpagina.htm?id=48704

Contactadres:
Rob Deckwitz
E: robdeckwitz@quicknet.nl
T: 0299-675466