Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Ambulance (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 26 januari 2008


------

CNV Ambulance onaangenaam verrast door vrijlating ambulancebelager

"Neemt Justitie integrale aanpak
straat-agressie nog serieus?"

"Nemen de autoriteiten in Noord-Brabant de integrale aanpak van agressief gedrag jegens openbare functionarissen nog wel serieus? Daar lijkt het anders niet op, als ik constateer dat de 31-jarige belager van ambulancepersoneel in Uden nu alweer is ontslagen uit hechtenis. Het zet die integrale aanpak in ieder geval op zeer onplezierige wijze onder druk."

Bestuurder Gert Jan de Besten van CNV Ambulance baalt - plat gezegd - behoorlijk van hetgeen zondag in Uden is gebeurd. "Het aantal agressieve bejegeningen van ambulancepersoneel - en ook politie en brandweer overigens - is zo groot dat we niet eens in alle gevallen een persbericht laten uitgaan. Dat is een treurig gegeven. Juist daarom is die landelijke richtlijn afgesproken. Handen af van .. Het moet nou maar eens een keer afgelopen zijn. Duidelijke signalen alsjeblieft!"

Aan dat idee is in Uden geweld gedaan, meent Den Besten. Hij veronderstelt dat in het Noord-Brabantse "iets gruwelijk is mis gegaan" in de communicatie. "Hoe kan het anders zijn dat de Officier van Justitie heeft beslist dat de dader weer vrij mocht? Terwijl daar duidelijke afspraken over zijn gemaakt? Die afspraken zijn helder: dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Lik op stuk. En nu dit. Door dit incident - en laten we hopen dat het dat is - is de beeldvorming voor ambulancepersoneel weer vertroebeld. Is opnieuw onduidelijk dat ze op de overheid kunnen rekenen.

Ik constateer uit de diverse berichtgevingen dat Officier van Justitie en politie/ambulancebroeders een afwijkende visie hebben op het gebeurde in Uden. En tegelijk dat de Officier kennelijk de feiten van die getuigenverklaring niet of onvoldoende heeft meegewogen.

Ik wil namens onze bond de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vragen om nader onderzoek naar de materie. Ik denk eigenlijk dat zij evenmin blij zullen zijn met deze pennenstreek door onze langzaam op gang komende campagne tegen agressie op straat. Ik zou erg blij zijn met een duidelijk signaal vanuit het ministerie dat het zó niet moet. Want, onze leden en hun collega's moeten ervan op aan kunnen dat zijn in redelijke veiligheid hun werk kunnen verrichten en dat daders lik op stuk krijgen."