Ingezonden persbericht


Utrecht, 26 januari 2009

PERSBERICHT

En de winnaar is..........!!!!!!!!!!!!

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen zet in op de winnaars van de SIRE-campagne 'Pleegouders zijn bijzonder nodig'.

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) won in 2008 de ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van SIRE uitgeschreven wedstrijd met de slogan 'U mag het zeggen'. De NVP zei het met de kreet 'Pleegouders in beeld'. De campagne 'pleegouders zijn bijzonder nodig' is op dit moment te zien en te horen op de tv en radio. Uit voorlopige resultaten blijkt er een toename te zijn van aanmeldingen van nieuwe pleeggezinnen. Om echter te kunnen spreken van echte winnaars, pleegouders en dus pleegkinderen is het noodzakelijk dat er nog een aantal zaken geregeld wordt voor pleeggezinnen.

Pas dan zijn er echte winnaars!

De belangrijkste zaken die de NVP op korte termijn geregeld wil zien voor pleeggezinnen en waarin de NVP een rol wil spelen:


· De juridische positie van pleegouders

· De financiering van pleegkinderen die bij pleegouders wonen
· De ondersteuning en begeleiding van pleegouders

De NVP wil minister Rouvoet van Jeugd en Gezin onder druk zetten. De minister heeft beloofd in maart met voorstellen over de situatie van pleeggezinnen te komen. De NVP heeft daar weinig vertrouwen in.

info@denvp.nl / www.denvp.nl

ACHTERGROND INFORMATIE

Verbetering positie van pleegouders
Behalve het blokkaderecht van een pleegouder heeft een pleegouder geen enkel recht. Bij verweer en rechtszaken in het belang van het pleegkind moeten ze zelf een advocaat inschakelen, wat zeer hoge kosten met zich meebrengt. Hun positie is verder volledig afhankelijk van de 'goodwill' van alle betrokken partijen en de afspraak tussen de bureaus jeugdzorg en de rechters dat pleegouders, die een minderjarig kind langer dan een jaar verzorgen, als belanghebbende gehoord kunnen worden. In de praktijk moeten pleegouders hier meestal zelf om vragen.

Verbetering kwaliteit van werving, selectie, screening en ondersteuning van pleegouders. De wet is summier in de eisen die aan pleegouders worden gesteld. Behalve een leeftijdsgrens van één van de pleegouders, een verklaring van geen bezwaar afgegeven door de Raad voor de Kinderbescherming voor alle gezinsleden ouder dan 12 jaar, en de bepaling dat de geschiktheid van pleegouders vastgesteld dient te worden, worden er geen eisen aan pleegouders gesteld. Hoe die geschiktheid wordt vastgesteld en wat daarover wordt vastgelegd wordt door elke zorgaanbieder zelf bepaald. De NVP wil helderheid over dit proces en landelijke afspraken en protocollen die voor alle pleegouders gelden en inzichtelijk zijn.

Verbetering facilitering pleegouders
Al in december 2004 gaf staatssecretaris Ross-van Dorp aan dat er zaken voor pleegkinderen geregeld moesten worden. Ondanks alle goede bedoelingen zijn we tot nu toe niet verder gekomen dan dat er een ziektekostenverzekering voor pleegkinderen die onder justitie vallen is, de pleegzorgvergoeding wordt geïndexeerd en de oude 'vijf-guldenregeling', nu 'drie euro-regeling' (extra vergoeding per dag om te kunnen voorzien in noodzakelijke behoeften van kinderen die met één plastic tasje met één verschoning, gymschoenen en een te kleine zomerjas in de winter in een pleeggezin worden geplaatst) opnieuw beschikbaar is gesteld. Deze regeling is echter niet meer vanzelfsprekend en moet door de pleegouders worden aangevraagd. Vaak moeten pleegouders veel reiskosten maken voor hun pleegkinderen (bv. voor bezoeken aan de eigen familie). Veelal is daarvoor geen vergoeding beschikbaar. Er zijn lange wachtlijsten voor therapie en als pleegouders zelf een oplossing zoeken, moeten ze dit vaak zelf betalen. Er is geen pensioenregeling voor de pleegouder die thuisblijft in het belang van het pleegkind en er is geen regeling om gerechtskosten die pleegouders soms moeten maken in het belang van het pleegkind te dekken.

Als pleegkinderen werken, wordt hun inkomen verrekend met de pleegzorgvergoeding. Minister Rouvoet heeft in 2007 en 2008 aangegeven dit te zullen regelen. Helaas is dit nog niet gebeurd. Op dit moment zijn pleegouders afhankelijk van op te richten noodfondsen en particuliere initiatieven. De NVP vindt dit een slechte ontwikkeling. De totale financiering van een pleegkind dient gewaarborgd te zijn, ongeacht in welke provincie pleegouders wonen, bij welke zorgaanbieder ze zijn en los van welk particulier initiatief dan ook.

Verbetering uniformering van pleegzorg met behoud van de diversiteit van pleeggezinnen in algemene zin en van de dienstverlening aan pleegouders De NVP constateert herhaaldelijk dat het onduidelijk is, of dat er zelfs onenigheid is over wie het belang van het pleegkind behartigt.

Verbetering ondersteuning en begeleiding van pleegouders Bij 28 pleegzorgorganisaties in Nederland wordt op alle mogelijke manieren gewoekerd met de beperkt beschikbare middelen om zo veel mogelijk te kunnen doen. De bezettingsgraad is hoog en de capaciteit om ondersteuning en begeleiding te bieden aan pleegouders is niet altijd toereikend.

Pas als de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen deze speerpunten gerealiseerd ziet, zijn er echte winnaars: pleegkinderen en pleegouders.

De NVP zet in 2009 in op deze winnaars!

landelijk bureau

Ambachtsweg 16
3542 DG Utrecht
+31 30 2931500

M.G. de Vries - van der Mark
Directeur

06 12050918
mdevries@denvp.nl