Openbaar Ministerie pleit voor landelijke boevensite

HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen over de wildgroei aan opsporingssites. Daarom moet er één landelijke opsporingssite komen voor gezochte criminelen en veroordeelden. Dat stelt landelijk Hoofdofficier van Justitie Diederik Greive in EénVandaag. Hij wordt gesteund door de Amsterdamse Hoofdcommissaris van politie Bernard Welten. Amsterdam loopt voorop met de opsporingssites overvallersgezocht.nl en veroordeeldengezocht.nl, waarop gezochte en veroordeelde criminelen te zien zijn. Welten: "Wij zijn ermee begonnen om veroordeelden en overvallers binnen te krijgen. Er is natuurlijk alle aanleiding om dit landelijk op te pakken. Dan leveren wij onmiddellijk onze geïsoleerde positie als Amsterdam in ten faveure van het land."

Wildgroei
Hoofdofficier Greive vreest dat door de huidige versnipperde opsporingsberichtgeving de effectiviteit terugloopt. "Op een gegeven moment zal de burger denken, waar moet ik nou eigenlijk heen als ik informatie over zaken zoek? En het is ook niet meer duidelijk van wie de informatie afkomstig is. Wildgroei betekent dat de effectiviteit afneemt", aldus Greive in EénVandaag. Ook oud-presentator Will Simon van het televisieprogramma 'Opsporing Verzocht' ziet de wildgroei met lede ogen aan: "Ik heb het gevoel dat als dit zo doorgaat, er straks meer opsporingsprogramma's zijn dan criminelen die opgespoord moeten worden en dat kan nooit de bedoeling zijn."

Criteria
De afgelopen jaren is er een verschuiving te zien in het soort zaken dat in opsporingsberichtgeving te zien is. Waar het vroeger vrijwel alleen om verdachten van moord, overval of verkrachting ging, komen tegenwoordig ook hooligans, spugende jongeren of iemand die een lipstick steelt voorbij in opsporingsprogramma's. Greive nuanceert dit beeld: "Het gaat om zaken waarin de officier gewikt en gewogen heeft. Het kan natuurlijk ook zijn dat het om meer gaat dan alleen een lipstick. Het kan ook gaan om iemand die dat al jaren stelselmatig doet, er kan veel meer meespelen. Dat staat allemaal in het dossier en al die informatie wordt door de officier van justitie gebruikt om tot een beslissing te komen."


---

NOOT VOOR DE REDACTIE,

EenVandaag