Ingezonden persbericht


Persbericht - 26 januari 2009

Griepepidemie lijkt op zijn retour

De griepepidemie, die sinds een paar weken Nederland en België teistert, lijkt op zijn retour. Dat blijkt uit cijfers van de Grote Griepmeting (www.grotegriepmeting.nl).

Goed nieuws voor snotterigen, hoestenden en koortsigen met griepachtige verschijnselen: de griepepidemie die ons al een aantal weken in de ban houdt, lijkt op zijn retour. Of het nu met het zonnige weer te maken heeft, de wat opgelopen temperatuur of het feit dat griep zich in noordoostelijke richting verder door Europa verplaatst, de Grote Griepmeting ziet reeds het eerste begin van een afname.

Uit de gegevens van 35.000 vrijwillige griepmeters blijkt dat de griep in Portugal inmiddels tot onder het epidemisch niveau gedaald is en dat het aantal nieuwe griepgevallen in Nederland en Nederlandstalig België vorige week is afgenomen. "De afgelopen dagen gaat de daling nog verder, dus weer stijgen lijkt erg onwaarschijnlijk," interpreteert epidemioloog drs. Sander van Noort de meest recente cijfers van de Grote Griepmeting.

"In verhouding met de voorgaande jaren lijkt de epidemie voor Nederland ongeveer zo groot te zijn als in 2003/2004 en 2004/2005, maar wel een stuk heftiger dan in de afgelopen jaren," merkt Van Noort hierbij nog op.

Het is nog niet helemaal zeker of de griep nu ook definitief uit ons land trekt. In de loop van het seizoen zou zich nog een kleine opleving kunnen voordoen, zoals ook in Portugal te zien was. Maar het ergste lijkt toch wel achter de rug!

-----