Ingezonden persbericht


ICT~Office wil met 'alles is .it' jongeren interesseren voor ICT-opleiding

Woerden/Den Haag, 26 januari 2009

ICT~Office start het actieprogramma 'alles is .it' met als doel de instroom in het ICT-onderwijs te verhogen en jongeren te motiveren voor een loopbaan in de ICT-branche. Het programma begint met gastlessen van ICT'ers op middelbare scholen. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) gaf vandaag de aftrap met een gastles op scholengemeenschap Dalton Den Haag. De Jager: "Met ICT-toepassingen zijn talloze vraagstukken aan te pakken in onze economie en maatschappij. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst maken we erg veel gebruik van ICT. Uit eigen ervaring weet ik hoe veelzijdig en aantrekkelijk werken in de ICT is. Dat wil ik jongeren graag meegeven." De website www.allesis.it geeft jongeren informatie over ICT-beroepen, -opleidingen en -projecten. Met de wedstrijd 'Wat los jij op met .it?" valt een studiebeurs van 8.500 euro te winnen. Het actieprogramma heeft een looptijd van vier jaar.

Tegelijkertijd met de gastles van Jan Kees de Jager gaven negen CEO's van ICT-bedrijven, samen met de jongste ICT'er uit hun bedrijf, gastlessen op hun oude middelbare school. Dit zijn Coert de Boer (Algemeen Directeur Alcatel-Lucent Nederland), Harry van Dorenmalen (Algemeen Directeur IBM Nederland), Martin te Dorsthorst (Managing Director SUN Microsystems Nederland), Anja Groenewoud (Country Managing Director Accenture Nederland), Harry Hendriks (Directievoorzitter Philips Electronics Nederland), Michel de Meijer (Algemeen Directeur Inter Acces), Martin van Pernis (Voorzitter Raad van Bestuur Siemens Nederland), Theo Rinsema (General Manager Microsoft Nederland) en Bas van der Veldt (CEO AFAS). Met hulp van netwerkspecialist Cisco werd bij aanvang van de gastles van de staatssecretaris via videoconferencing contact gelegd met een aantal CEO's door Hans Daniels (bestuurslid ICT~Office en Algemeen Directeur van Hewlett-Packard Nederland).

Eigen inbreng

Jongeren staan open voor authentieke voorlichting rond studie en beroep en argwanend tegenover in hun ogen eenzijdige imagocampagnes. Het actieprogramma brengt jongeren daarom rechtstreeks in contact met mensen en bedrijven uit de ICT-branche om direct meningen en ervaringen uit te wisselen. Ook op de website www.allesis.it kunnen geregistreerde gebruikers informatie toevoegen en verbeteren. Het actieprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door CA-ICT.

Noodzaak

Jongeren weten vaak onvoldoende dat ICT een veelzijdig, innovatief en sprankelend vakgebied is. Niet alleen de technologie maar juist de vertaalslag tussen technologische oplossingen en wensen van de gebruiker staan daarbij centraal. Een carrière in de ICT kan met een alpha-, bèta- en een gamma-achtergrond. Alleen in de juiste teamsamenstelling kan een vraagstuk met een ICT-toepassing goed worden opgelost.

Er is en blijft een kernvraag naar goed opgeleide ICT-professionals voor de ICT-banche. Zelfs bij een terugvallende economische groei is er nog steeds een verwacht tekort van tussen de 5.000 en 7.500 mensen in 2012. Dat terwijl de economie naar verwachting in 2010 weer aantrekt, waardoor het tekort hoger kan uitvallen. Nieuwe cijfers op dit gebied worden gepubliceerd in de ICT~Marktmonitor 2009 van ICT~Office die in mei verschijnt.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (