Jubileumcongres NGN: we staan op een keerpunt in de IT-geschiedenis

IT'ers zullen hun beroep steeds vaker als zelfstandige gaan uitvoeren

De Meern, 26 januari 2009 - Het jubileumcongres ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de NGN, de vereniging van ICT-professionals, was een groot succes. Het thema van dit zogenaamde CoNGNes luidde: 'De toekomst van IT en de gevolgen daarvan voor de individuele IT Pro'. Over die gevolgen zei Ron Tolido, Chief Technology Officer van Capgemini, in zijn keynote: "IT'ers zullen hun beroep steeds vaker als zelfstandige - of in ieder geval meer zelfstandig - gaan uitvoeren. Ze zullen hun diensten op een 'eBay-achtige' manier gaan aanbieden, compleet met een 'sterren'-beoordeling door hun klanten. Ook wordt letterlijk de hele wereld het werkterrein. Dat betekent dat er certificeringen voor de beroepsgroep moeten komen die wereldwijd herkend en erkend worden."

Ron Tolido ging in zijn presentatie verder in op de toekomst van IT. Volgens hem staan we op een keerpunt in de geschiedenis, te vergelijken met de komst van de PC en het lokale netwerk begin jaren tachtig. "Er staan spannende dingen te gebeuren in de toekomst. De lokale machines zullen verdwijnen en de gebruikers zullen uitstekend weten wat zij met technologie kunnen doen. Bezig zijn met een lokale IT-voorziening kost erg veel tijd. Die voorzieningen kunnen veel grootschaliger en veel efficiënter. Daarmee komt tijd vrij voor innovatie. We zullen daarom de techniek moeten verlaten om verder te kunnen. Technologie wordt onzichtbaar en zal leiden tot een 'infostructure'.

Ernst Fuld, directeur NGN: "Het CoNGNes was een fantastisch feestje, niet alleen met een goede sfeer, ook inhoudelijk was het prima. De technische informatie was op hoog niveau en het congresthema werd in de openingskeynote prima belicht. Met een toegewijd publiek van hoge kwaliteit, zo'n 550 bezoekers, was het gezellig druk. Ook de sponsors en de standhouders waren tevreden."

Jaap Wesselius, directeur van DM Consultants: "Een fantastisch congres. De presentaties waren van hoog niveau en diepgaand. Ik ben er echt wijzer vandaan gekomen!" Alex de Jong, zelfstandig IT-consultant: "Het was een leuke en enerverende dag. Ik heb veel mensen kunnen spreken en goede contacten kunnen leggen. De keynote van Ron Tolido sloot perfect aan bij het thema van het CoNGNes."

Alex Warmerdam, zelfstandig IT'er: "Ik vond het een erg goed georganiseerd congres. Het was een plezierig samenzijn met collega IT'ers en ik ben weer helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Toch heeft volgens mij de markt nog geen idee waar het naartoe gaat. Daarom is het mij nog niet erg duidelijk waar wij als IT'ers over tien jaar staan."

Ook Ruben Spruijt, Solution Architect bij PQR en een van de presentatoren op het CoNGNes kijkt tevreden terug: "Een geweldig congres, een geslaagde dag. In mijn eigen presentaties heb ik mijn best gedaan om de veranderingen op mijn vakgebied en de impact daarvan voor de IT-pro aan te geven. Daar heb ik goede reacties op gekregen."

Een video-opname van de keynote van Ron Tolido en enkele fragmenten van het congres zijn te vinden op: www.ngn.nl/ngntv en www.congnes.nl. Hier zullen op termijn ook de videoregistraties van andere CoNGNes-presentaties te vinden zijn.

Opinie Ernst Fuld over de toekomst van de IT: http://webwereld.nl/articles/54433/it-er--overwin-de-behoudzucht.html. Blog Ernst Fuld: http://www.ngn.nl/ngn/ernstfuld.

Over NGN
NGN, opgericht in 1988, is een professionele en dynamische vereniging van ICT-professionals. Zij stelt zich o.a. tot doel de efficiency van haar leden te vergroten. De activiteiten die NGN organiseert, dragen daaraan voor een belangrijk deel bij. Tot deze activiteiten behoren o.a. het uitgeven van een tweemaandelijks magazine, het uitgeven van boeken en het organiseren van themadagen zoals hands-on workshops en seminars.