Ingezonden persbericht


http://www.zandvoort.nl/website/webgen.nsf/page?openagent&id=_C9AE19B6D9E1016DC125753C002DB697

College Zandvoort handelt vragen af over bezoek aan Huis in de Duinen

'Het college is niet tegen een onafhankelijk onderzoek. De vraag is wel of dat na de vier reeds gedane onderzoeken (zie daarvoor het feitenrelaas) nog iets toevoegt. Het doen van onderzoek op onderzoek is niet altijd nuttig'. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de vragen van VVD-raadslid Kramer beantwoord over het collegebezoek aan het Huis in de Duinen, nadat deze organisatie op een meer dan vervelende manier in het nieuws was gekomen. Het college licht het 'hoe' en 'waarom' van haar bezoek toe.

Hieronder volgt de brief.

Wat vroeg VVD-raadslid Kramer? Klik hier.

Geïnteresseerd in oude artikelen? Klik hier.

Onderwerp: Huis in de Duinen

Datum: 8 januari 2009

Geachte heer Kramer,

Ons besluit om de bewoners en medewerkers van het Huis in de Duinen een hart onder de riem te steken door een bezoek af te leggen, vertrouwen uit te spreken in de organisatie en een presentje aan te bieden, was gebaseerd op de volgende overwegingen.


1. De vragen over sterftecijfers en (veronderstelde) wantoestanden op een afdeling van het Huis in de Duinen, hebben een enorme impact gehad op alle bewoners, familieleden, personeel en management van het Huis in de Duinen;


2. De wijze waarop Tweede Kamerlid Agema van de PVV het nodig achtte om de publiciteit te zoeken bij het stellen van de vragen heeft deze negatieve impact in belangrijke mate versterkt: voordat de vragen op 21 oktober 2008 werden ingediend, kondigde zij in het televisieprogramma Pauw&Witteman met een uitgebreid interview aan dat de vragen bij de Staatssecretaris van VWS ingediend zouden worden;


3. Op 21 november 2008 beantwoordde de Staatssecretaris de Kamervragen. Zij stelde daarbij dat haar uit onderzoek was gebleken dat er geen bijzonderheden op de betreffende afdeling van het Huis in de Duinen vastgesteld konden worden.


4. Na alle sterk negatieve publiciteit en de impact die dat heeft gehad, zag het College na kennisname van de beantwoording van de Kamervragen aanleiding om een positief signaal af te geven; de conclusies van de Staatssecretaris als bestuurlijk hoogst verantwoordelijke voor de intramurale zorg in ons land gaf daartoe voldoende basis.

Het College acht zich geen partij in de discussie die tussen Tweede Kamerlid Agema en Staatssecretaris Bussemaker is gevoerd. Daar wenst het College ook in de toekomst niet in betrokken te worden alleen al vanwege het gegeven dat wij daarin geen enkele betrokkenheid hebben of verantwoording hebben af te leggen zoals u zelf terecht opmerkt.

Na deze algemene uiteenzetting gaan wij over tot de beantwoording van de door u gestelde vragen. Uw mening over bepaalde zaken als weergegeven in uw brief laten wij voor wat die is. Over bepaalde zaken mag je namelijk verschillend denken.

Vraag 1: Was hij uw enige informant?

Antwoord: Ja, de heer Mulder is onze reguliere gesprekspartner van Zorgcontact.

Vraag 2: Waarom bleef het college stil (over de sterftecijfers)?

Antwoord: De sterftecijfers zoals aan u meegedeeld op 17 oktober 2008 waren en zijn de juiste cijfers, te weten: 15 in 2005, 8 in 2006, 16 in 2007 en 12 in 2008 (t/m oktober). In het feitenrelaas dat u onlangs heeft ontvangen staan in 2007 15 sterfgevallen. Dat komt omdat 1 bewoner van de Branding thuis is overleden en in eerste instantie was meegeteld. Er was derhalve geen aanleiding te reageren.

Vraag 3: Vindt u nog steeds dat het Tweede Kamerlid Agema mensen heeft beschadigd?

Antwoord: Mensen, en dus ook Tweede Kamerleden, zijn zelf verantwoordelijk voor hetgeen zij als effect oproepen/creëren. In deze zaak is als duidelijk effect te constateren dat zowel in/bewoners als familieleden en medewerkers van Huis in de Duinen zich ernstig beschadigd voelen door het beeld wat over hen is afgeroepen. Dit is naar de mening van het college een zeer ongewenst effect.

Vraag 4: Waarom bent u trouwens tegen een onafhankelijk onderzoek?

Antwoord: Het college is niet tegen een onafhankelijk onderzoek. De vraag is wel of dat na de vier reeds gedane onderzoeken (zie daarvoor het feitenrelaas) nog iets toevoegt. Het doen van onderzoek op onderzoek is niet altijd nuttig.

Vraag 5: Ik wil graag weten of u contact heeft (gehad) met deze klokkenluiders?

Antwoord: Het college heeft niet met klokkenluiders gesproken. In het algemeen staat het college open voor gesprekken met betrokkenen. Zo is ook met verschillende personen gesproken als daar om is gevraagd. Het college gaat niet op eigen initiatief gesprekken aan met betrokkenen. Dat past ook niet in de rol die hierboven is aangegeven. Als er om een gesprek wordt gevraagd dan wordt dat in beginsel gehonoreerd. Van die algemene lijn is het college niet afgeweken. Het college heeft de ervaring dat inwoners en derden haar over het algemeen relatief makkelijk kunnen vinden. Lijkt dat in een enkel geval niet te lukken, dan zijn er voldoende wegen om dat alsnog onder de aandacht te brengen.

In de verwachting u hiermee voldoende te hebben ingelicht,

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Zandvoort

de gemeentesecretaris de burgemeester