GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks blij met uitgelekte klimaatvoorstellen Europese Commissie

Brussel, 26 januari 2009 - Woensdag presenteert de Europese Commissie voorstellen voor een nieuw internationaal klimaatakkoord dat het Kyoto-protocol moet opvolgen. Vandaag lekten de ontwerpvoorstellen uit. De Europese Commissie discussieert deze week intern nog over de plannen.

GroenLinks is verheugd dat de Europese Commissie lijkt in te zetten op forse steun aan ontwikkelingslanden. Eind vorig jaar tijdens de VN-klimaatonderhandelingen in het Poolse Poznan kwam het tot een botsing tussen Europa en de ontwikkelingslanden omdat toen volstrekt onduidelijk was of de Europese Unie haar portemonnee zou gaan trekken.

Nu we in de voorbereidende fase komen voor de onderhandelingen in Kopenhagen eind van dit jaar, is het de hoogste tijd dat de rijke landen over de brug gaan komen. De Europese Commissie stelt wel criteria voor om de lasten eerlijk over de verschillende landen te verdelen, maar concrete bedragen ontbreken nog. Het is nu aan de regeringen van de lidstaten om hun verantwoordelijkheid te nemen. Hopelijk zwakt de Europese Commissie haar voorstellen niet af voor de officiële presentatie woensdag.

GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "De komende jaren zijn er tientallen miljarden nodig om ervoor te zorgen dat de CO2-uitstoot in ontwikkelingslanden niet de pan uitrijst. Bovendien hebben wij ook de verantwoordelijkheid om de gevolgen van het door ons veroorzaakte probleem voor ontwikkelingslanden te beperken. We moeten niet alleen onze eigen dijken verhogen, maar ook meebetalen aan maatregelen om de inwoners van Bangladesh te beschermen tegen de zeespiegelstijging".

Verder laten de cijfers die de Europese Commissie in haar voorstellen hanteert duidelijk zien dat het afkoopgedrag van rijke landen geen stand kan houden. Eind vorig jaar nog stemden de regeringsleiders en het Europarlement ermee in dat lidstaten gemiddeld 72 procent van hun nationale inspanningsverplichtingen af mogen kopen door in ontwikkelingslanden in groene projecten te investeren. GroenLinks stemde toen tegen.

"De cijfers laten zien dat we onmogelijk van ontwikkelingslanden kunnen verwachten dat ze hun emissies binnen de perken houden, zolang wij de goedkope klimaatmaatregelen wegkopen om aan onze eigen nationale emissiereducties te voldoen. Als wij al het laaghangend fruit wegplukken dan blijven voor de ontwikkelingslanden alleen de dure maatregelen over. In plaats daarvan zouden alle Europese landen bovenop hun nationale doelstellingen moeten investeren in emissiereducties in ontwikkelingslanden", aldus Buitenweg.

Noot: de Commissievoorstellen zijn te vinden via: http://www.euractiv.com/25/images/Draft_Communication_Copenhaguen.pdf

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers