Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Ruimtelijke Visie Buitengebied nu definitief


Burgemeester Hein Bloemen overhandigde op donderdag 20 januari de eindversie van de Ruimtelijke Visie Buitengebied (RVB) aan de voorzitter van de gebiedscommissie, Bertus Hesselink. Dit gebeurde in aanwezigheid van de gebiedscommissie en een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders. Het hoofdrapport van de Ruimtelijke Visie was weliswaar al door de gemeenteraad vastgesteld in december 2007. Het landschapsontwikkelingsplan (LOP) en de zogenaamde `markewerkboeken' zijn uitwerkingen van de Ruimtelijke Visie Buitengebied, die nu met zijn allen de basis vormen voor de toekomst van het platteland van Berkelland.

Geen strak keurslijf

Voor alle betrokkenen in de gemeente Berkelland is de RVB belangrijk bij het beoordelen van initiatieven voor het buitengebied. Hierbij kunt u denken aan groene landschapselementen maar ook aan uitbreiding agrarische bedrijven, nieuwe functies, bebouwing, koeien in de wei, wegenstructuur en economische activiteit. Overigens laat het nog volop ruimte voor eigen ideeën en initiatieven. Er is geen sprake van een strak keurslijf. Het RVB kent 11 deelgebieden. Per deelgebied is een afzonderlijk zogenaamd `ensembleboek' gemaakt waarin de mogelijkheden voor de toekomst per gebied verder worden uitgewerkt.

`Drie Sporen'

De RVB is ook een structuurvisie op grond van de (nieuwe) Wet op de Ruimtelijke Ordening. Vanuit deze visie lopen er nu drie processen. Deze visie wordt straks gebruikt als basis voor het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied.

Zo is de gebiedscommissie hard aan de slag met projecten. Er is door deze commissie eerder al een projectenmarkt georganiseerd waarbij een ieder initiatieven kon indienen. Maar er gebeurt nog veel meer. Het realiseren van deze projecten is een langlopend proces.

De gebiedscommissie Neede-Borculo - die al 14 jaar bezig is - heeft in het uitvoeringsplan `Steureg Vedan' diverse projecten gerealiseerd, bijvoorbeeld: bedrijfsverplaatsingen in het agrarische gebied, recreatieve projecten zoals het opknappen van oude kerkpaden en het aanleggen van nieuwe natuur.

LOP is voor bescherming van waardevolle coulisselandschap

Ook de uitvoering van de projecten, die de gebiedscommissie Berkelland ontwikkelt, zullen naar verwachting hier en daar een langlopend karakter kunnen hebben. Daarnaast vormde de Ruimtelijke Visie de basis voor het landschapsontwikkelingsplan (LOP) dat vervolgens weer de basis vormde voor de ensembleboeken.

Het LOP is er voor bedoeld om ons waardevolle coulisselandschap met al zijn verschillende kwaliteiten zoveel mogelijk te beschermen. Vanuit de RVB uiteindelijk toegewerkt naar een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van Berkelland.

Wethouder Johan Vennevertloo van onder andere ruimtelijke ordening en plattelandsvernieuwing gaf aan dat de gemeente hiervoor binnenkort een `notitie van uitgangspunten' presenteert.

Het grote voordeel van de `drie sporen' is dat er niet een losse visie voor projecten is, waarna die projecten in een later stadium nog eens aan het bestemmingsplan wordt getoetst. Én het bestemmingsplan buitengebied én de projecten komen straks uit dezelfde visie voort.

`Yes we can'

De officiële overhandiging was op de dag dat de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama werd beëdigd. Er werd verband gelegd met de uitspraak die tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen een belangrijke rol speelde. In het buitengebied van Berkelland zijn er ook bedreigingen. Een aantal ervan werd concreet genoemd. Maar er zijn vooral `kansen, `uitdagingen' waarop je kunt zeggen: `Yes we can!'.

Trefwoorden Buitengebied, Gebiedscommissie, Ruimtelijke visie Mutatiedatum 26/01/2009