Gemeente Dalfsen

Grondaankopen voor fietspaden afgerond

26-01-2009

College bereikt overeenstemming met grondeigenaren voor fietspaden Jagtlusterallee en Dommelerdijk.

Grondaankopen voor fietspaden afgerond

Oudleusen/Nieuwleusen - Het gemeentebestuur van Dalfsen heeft overeenstemming bereikt met alle grondeigenaren over de aankoop van grond voor de aanleg van het fietspad langs de Jagtlusteralee en de Dommelerdijk. Omdat ook de bestemmingsplannen voor deze fietspaden inmiddels zijn afgerond, kan binnenkort met de aanleg worden begonnen. Op 12 februari vindt de aanbesteding plaats.

Fietspad Dommelerdijk
In 2001 heeft de gemeente Dalfsen besloten de dorpen in de gemeente via gebiedsontsluitingswegen (80 km/uur) met vrijliggende fietspaden onderling te verbinden. Vooral vanuit de kleine kern Oudleusen wordt al jaren aangedrongen op een vrijliggende fietsverbinding langs de Dommelerdijk, waarvan zowel scholieren als overig fietsverkeer veilig gebruik kunnen maken.

Met de aanleg van het fietspad wordt langzaam en gemotoriseerd verkeer gescheiden. De hele route wordt hierdoor veiliger en aantrekkelijker. De fietsende schooljeugd kan via de nieuwe veilige fietsverbinding zowel tijdens als na de basisschoolleeftijd zelfstandig naar school. De recreatieve fietser krijgt de mogelijkheid om vanuit het Vechtdal bij Dalfsen via Oud- en Nieuwleusen het Reestdal te bereiken. Voor niet-recreatieve fietsers is, naast de route tussen Oud- en Nieuwleusen, de verbinding tussen N340 en N758 en N377 van belang. Het gemotoriseerde verkeer zal eerder kiezen voor deze goed vormgegeven route via de Dommelerdijk dan de parallelle routes via erftoegangswegen die minder geschikt zijn. Hiermee wordt sluipverkeer over minder geschikte wegen beperkt. Dit speelt nog sterker wanneer de plannen voor de N340 doorgaan en het aantal aansluitingen op de (nieuwe) N340 drastisch terug wordt gebracht. Het fietspad zal, om het aantal oversteken te beperken, geheel aan de oostzijde van de huidige Dommelerdijk worden aangelegd.

Fietspad Jagtlusterallee
In het Gemeentelijk Verkeers en Vervoersplan (GVVP) van de gemeente Dalfsen is het omvormen van de Jagtlusterallee tot volwaardige gebiedsontsluitingsweg opgenomen. De Jagtlusterallee voldoet niet aan de eisen die horen bij een gebiedsontsluitingsweg. Dat betekent dat de weg de verkeersafwikkelende functie nu en in de toekomst niet kan vervullen op een manier die veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid garandeert. Eén van de redenen daarvoor, die met name de (fiets)veiligheid betreft, is het gegeven dat momenteel gemotoriseerd- en fietsverkeer gebruik moet maken van dezelfde rijbaan. Het fietspad is aan de westkant van de Jagtlusteralee geprojecteerd vanaf de Westeinde tot aan de komgrens bij het Zandspeur. De aanleg van een vrijliggend fietspad is de eerste stap in het proces van het inrichten van de Jagtlusterallee tot gebiedsontsluitende route. Met de aanleg van het fietspad wordt in 2009 een begin gemaakt. In de tweede fase wordt de Jagtlusterallee verbreed. Hiervoor moet nog een ruimtelijk plan worden ontwikkeld. In 2009 wordt daarnaast een ruimtelijk plan ontwikkeld voor de verbinding tussen de Westerbouwlanden Noord en de Jagtlusterallee.