PvdA Rotterdam


Omstreden imam predikt burgerschap

Ma 26 Jan 2009 - Redactie

"Sjeik Khalid Yasin lijkt met zijn preek over stadsburgerschap wel door de Rotterdamse integratiewethouder te zijn ingehuurd," aldus PvdA-raadslid Peggy Wijntuin die aanwezig was bij de twee uur durende lezing van de omstreden Imam. De sjeik riep de grote groep gelovigen gisteren in de Dar-al-Hijra moskee in Rotterdam-Zuid op zich als verantwoordelijke (stads)burgers te gedragen. Immers, velen van hen zijn volgens hem hier beter af dan in hun eigen land, zo hield de sjeik zijn gehoor voor. Onderwijs, opvoeding en participatie zijn de motor voor een goed en volwaardig leven.

"Heel anders dan zijn radicale uitspraken die op het internet circuleren," aldus Wijntuin. Die uitspraken waren voor Wijntuin onlangs reden om de komst van de Amerikaanse moslimprediker ter sprake te brengen in de gemeenteraad. Het raadslid maakte toen duidelijk dat er in Rotterdam ruimte is voor discussie en het vrije woord, maar dat deze ruimte niet benut mag worden voor het zaaien van haat of het oproepen tot geweld. Zij vroeg de burgemeester daarom om de vinger aan de pols te houden. En haar leek het vanzelfsprekend om erbij te zijn als de imam zijn lezing hield.

Sjeik Khalid Yasin realiseerde zich tijdens de lezing dat er extra ogen op hem gericht waren. Dat bleek uit het feit dat hij de aanwezige overheidsfunctionarissen verwelkomde. En aan het eind van zijn lezing vroeg hij de gelovigen om hun video- en geluidsopnamen te wissen om te voorkomen dat fragmenten bij verder gebruik uit hun context zouden worden gehaald. En de mensen die er professioneel waren, moesten vooral datgene met het materiaal doen wat zij er normaal mee doen.

Wijntuin is tevreden: "We willen geen overheid die denkers verbiedt te spreken in onze stad. Van de overheid verwachten we wel alertheid en duidelijkheid in het aangeven van de grenzen van het toelaatbare: voor haatzaaien en oproepen tot geweld is in Rotterdam geen plaats."