Ingezonden persbericht


Internationaal duurzaamheidscentrum ICSE in mei open!

Eindhoven - Het 'International Centre for Sustainable Excellence' (ICSE) zal naar verwachting in mei zijn deuren openen. Dit komt omdat het definitieve huurcontract met de eigenaar van de Philips Lichttoren in Eindhoven is getekend en omdat de gemeente Eindhoven zelf een subsidie heeft toegezegd van maximaal ¤ 150.000,-- voor de opstart. Verder hebben zich al meer dan 60 bedrijven en instellingen aangesloten bij het initiatief voor dit unieke centrum in Noord West Europa.

Het ICSE wordt in eerste instantie een voorlichtingscentrum op het gebied van duurzaamheid waarin bezoekers duurzaamheid in alle facetten kan ervaren. Niet alleen laat het centrum de laatste ontwikkelingen en producten zien, maar in het centrum is ook plaats voor uitleg over de processen die gedaan moeten worden om tot duurzaamheid te komen. Daarnaast zullen in het ICSE de deelnemende bedrijven en kennisinstellingen gaan samenwerken aan nieuwe projecten op vragen uit de markt. Tenslotte zal het centrum allerlei informatie vergaren en die voor iedereen openbaar maken. Het centrum wordt vrij toegankelijk.

Duurzame materialen

Ook al wordt het centrum in een icoon van de 'oude' industriële revolutie geplaatst, zelf wordt het geheel opgebouwd uit de - op dit ogenblik voorhanden zijnde - ¤" duurzame materialen. Voor de inrichting van het centrum (expositieruimte en werkplekken) is Totems uit Amsterdam verantwoordelijk in samenwerking met Herman Miller, Steelcase, OCS, Shaw, Interface en Pur Sang. De gehele opbouw en inrichting wordt in samenwerking met de deelnemers opgezet. Zo wordt al een voorzet gegeven voor de open samenwerking die het centrum moet gaan kenmerken.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers om te komen tot het centrum zijn EPEA Nederland, Stichting Onderneem Duurzaam, Stichting Duurzaam Eindhoven, Cagerito en de gemeente Eindhoven. De eerste drie hebben een stichting opgericht, die het geheel moet gaan begeleiden. Het ICSE heeft als stichting geen winstoogmerk; Eventuele overschotten worden direct in projecten en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gestoken. Over het initiatief van het ICSE is al een voorlopige website in de lucht: www.icse.nl .