"Opgelet: alleen gebruiken indien nodig"

Antibiotica hebben geen zin bij griep, bronchitis en een verkoudheid

26/01/2009 11:00

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het moment waarop zich in België griepepidemieën voordoen, is ook duidelijk af te leiden uit het piekende antibioticagebruik. En dat is verontrustend. Daarom brengt de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid (BAPCOC) graag nog eens volgende boodschap in herinnering: "Antibiotica hebben geen zin bij griep, bronchitis en een verkoudheid".

Elk jaar wordt met spanning uitgekeken naar de komst van de griep. En nu is het zover. Er is officieel griep in heel België. Op basis van gegevens uit de huisartspraktijk berekende het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) immers dat de epidemische drempel van 148 per 100.000 inwoners met een griepachtige aandoening sinds meer dan twee weken is overschreden.

Maar het moment waarop griepepidemieën zich voordoen, is niet alleen te merken aan het pieken van het aantal ziektegevallen. Jaar na jaar kunnen we dit ook afleiden uit de cijfers van het antibioticagebruik. En dat is enigszins verontrustend. Net zoals zwembandjes, die dit jaar het symbool zijn van de antibiotica-campagne, dien je antibiotica alleen te gebruiken indien nodig, anders werken ze niet meer wanneer je ze echt nodig hebt. Antibiotica hebben geen zin bij griep, bronchitis en een verkoudheid.

En wat dan wel? Praat erover met je arts of apotheker en kijk op www.gebruikantibioticacorrect.be.

Deze boodschap maakt deel uit van de 8ste sensibilisatiecampagne voor een correct gebruik van antibiotica. De campagne werd gelanceerd op de eerste Europese Antibioticadag op 18 november 2008, een evenement geïnspireerd op het succes van de campagnes in België. Sinds de start van de campagnes in het winterseizoen 2000-2001 daalde het aantal voorschriften voor antibiotica elk jaar met 6%. Als toch een antibioticum werd voorgeschreven, gebeurde dit vaker volgens de richtlijnen. Of dit unieke, dubbele succes ook deze winter een vervolg krijgt, wordt in de komende weken bepaald door ieder van ons.

Voor verdere informatie kan u terecht bij:

Jan Eyckmans

Woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Tel. 02/524 90 45

jan.eyckmans@health.fgov.be

Website:

http://www.gebruikantibioticacorrect.be

Related Links:

Voor hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel