Socialistische Partij Rotterdam

Buurten in Rozenburg: "R'dam is Rozenburgers door de strot geduwd"

26-01-2009 * Afgelopen maandag ging de SP-fractie buurten in Rozenburg, de toekomstige deelgemeente van Rotterdam in 2010. De vraag was: Waarom moet Rozenburg bij Rotterdam horen, is dat beter voor Rozenburg? Gaat het dan zo slecht in Rozenburg en willen de Rozenburgers wel bij Rotterdam horen?

De SP-ers gingen op pad met de fractieleden en wethouder Lenneke van der Meer van Gemeentebelangen Rozenburg, een fel tegenstander van de annexatie. Er werd verder gesproken met de jongerenwerker van welzijnsorganisatie PUSH in het druk bezochte jongerencentrum. Daarna bracht de SP-fractie onder meer een bezoekje aan de door bezuigingen geplaagde kinderboerderij Beestenboel. Ook maakten ze een wandeling over de prachtige Landtong van Rozenburg. Ter afsluiting spraken de gemeenteraadsleden met de Rozenburgers op het gemeentehuis.

Rozenburg bleek een mooi dorp met veel facilteiten met verschillende scholen, een zwembad, een ruim winkelaanbod en prachtig opgeknapte woningen. Er zijn zelfs plannen voor een breed zorgcentrum en andere accomodaties. Of die plannen in 2010 nog door kunnen gaan moet blijken. Het huidige gemeentebestuur lijkt de financien aardig op orde hebben. Dit in tegenstelling tot de beeldvorming, dat wil zeggen op het stadhuis van Rotterdam. Daar wordt Rozenburg gepresenteerd als een hulpbehoevende, onveilge, onbestuurbare gemeente met financiele problemen. Van dat laatste lijkt dus helemaal niets waar. De gemeente Rozenburg heeft een potje van 22 miljoen gespaard en is bang dit te verzliezen als ze een deelgemeente van Rotterdam worden.

Ook zien de Rozenburgers het helemaal niet zitten veel meer gemeentebelastingen te betalen na de annexatie. Maar het kwalijkste is dat de Rozenburgers nooit de kans hebben gehad zich uit te spreken met een referendum zoals Gemeentebelangen dat gewild hadden. Het is de bewoners als het ware door de strot geduwd en zijn daar zeer kwaad over.

De SP gaat hier zeker nog aandacht aan besteden in de gemeenteraad van Rotterdam.