CDA

Conferentie met Ruud Lubbers over Globalisering, Sturing en Governance.

Oud-premier Lubbers, minister Verhagen en SER-voorzitter Rinnooy Kan spreken op dinsdag 27 januari tijdens een grote conferentie over globalisering, sturing en governance.

Conferentie met Ruud Lubbers, Alexander Rinnooy Kan, Onno Ruding, Piet Bukman, Maxime Verhagen en andere deskundigen over Globalisering, Sturing en Governance.

Oud-premier Lubbers, minister Verhagen en SER-voorzitter Rinnooy Kan spreken op dinsdag 27 januari tijdens een grote conferentie over globalisering, sturing en governance. Daarbij zal ook worden ingegaan op actuele vraagstukken zoals de financiële crisis en het klimaatbeleid.
De bijeenkomst wordt geopend door Piet Bukman (voorzitter van de Commissie Buitenland). Naast toespraken is er een discussiepanel met Onno Ruding, Ben Knapen (lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar Media en Kwaliteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Herman Mulder (voormalig Directeur-Generaal Risk Management ABN AMRO) deel. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zal de afsluitende rede uitspreken.
De conferentie begint om 12.30 uur en duurt tot circa 17.30 uur (aansluitend borrel)
Locatie: Paleiskerk, Paleisstraat 8 te Den Haag.

Is globalisering een verschijnsel dat zich als het ware automatisch voltrekt of is er sturing nodig, mogelijk op inhoud en processen? Dat is de centrale vraag op de conferentie. Hoe moeten we de menselijke verantwoordelijkheid hierover duiden en vormgeven? Via overheden? Via multilaterale en intergouvermentele organisaties? Via het bedrijfsleven? Via NGOs? Welke verhouding moet er zijn of komen tussen het ontwikkelen en gebruik maken van nieuwe en het beperken van mogelijke negatieve effecten van globalisering? Uiteraard zal er in dit globale kader veel aandacht worden besteed aan de rol van de Europese Unie en aan de positie van ontwikkelingslanden.

Programma

De bijeenkomst wordt om 13.00 uur geopend door Piet Bukman (voormalig Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, voorzitter CDA Commissie Buitenland). Oud-minister-president Ruud Lubbers en de voorzitter van de SER Alexander Rinnooy Kan zullen in toespraken onder meer ingaan op de financiele crisis, klimaatveranderingen en .. Na de koffiepauze zal er vanaf 15.00 uur een paneldiscussie plaatsvinden onder leiding van Ben Knapen (lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar Media en Kwaliteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen). Voormalig minister van Financiën Onno Ruding en voormalig Directeur-Generaal Risk Management ABN-AMRO Herman Mulder nemen plaats in dit panel naast Ruud Lubbers en Alexander Rinnooy Kan. Hier is ook ruim de gelegenheid voor de aanwezigen om deel te nemen aan de discussie. Om 16.30 uur zal Maxime Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, de afsluitende rede verzorgen waarna Piet Bukman de conferentie zal sluiten en de borrel zal openen.

Over de Dijk
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Eduardo Frestichting (de Stichting voor Internationale Solidariteit) in samenwerking met de Commissie Buitenland. Dit is de derde bijeenkomst in een serie. Onder het motto Over de dijk-dilemmaâs in ontwikkelingssamenwerking organiseert de Eduardo Freistichting een reeks van debatten over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking.

Op vrijdag 3 oktober jl vond in Breda de startbijeenkomst plaats. Centraal stond toen de zogeheten 3 D-aanpak (Development, Defense en Diplomacy); een aanpak waarbij ontwikkelingswerkers, defensie en diplomaten steeds meer samenwerken in ontwikkelingslanden. Op 13 December stond in Amsterdam Zuid-Oost de rol van religie in Ontwikkelingssamenwerking centraal.

Voor meer informatie over de debatreeks: www.overdedijk.nl