Gemeente Lochem


Masterplan Etalage naar de Toekomst in Lochem: op weg naar raadsbesluit

Op 13 januari jl. stelde het college het Masterplan voor de Etalage naar de Toekomst vast samen met het vervolgtraject. De raad neemt op 9 februari een besluit over het Masterplan. Als de raad instemt met de plannen, gaat een nieuwe fase in voor de gebiedsontwikkeling.

Rondetafelgesprek
Voordat de raad een besluit neemt, vindt eerst op 27 januari een zogeheten Rondetafelgesprek plaats. Onderwerpen zijn dan het Masterplan Etalage naar de Toekomst en de Nieuwbouw gemeentehuis Lochem. Voor een deel zijn deze onderwerpen met elkaar verweven. Het nieuwe gemeentehuis komt immers op de locatie Hanzeweg 8/9 in het Etalage-gebied in Lochem. Iedereen die zijn mening aan de raad kenbaar wil maken kan inspreken tijdens het Rondetafelgesprek. Deze vindt plaats in de foyer van de schouwburg in Lochem.

Masterplan
Het Masterplan Etalage naar de Toekomst werd op 13 december aan de inwoners gepresenteerd. De opkomst was groot. Het te ontwikkelen woon-werklandschap, de clustering van voorzieningen, de grote rol van water in het landschap, de jachthaven of park en de recreatieve mogelijkheden kunnen op veel draagvlak rekenen, ook bij organisaties en ondernemers. Het plan geeft in grote lijnen aan hoe het gebied er in de toekomst uit kan gaan zien en wat daarvoor nodig is. Nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld als een stuk grond vrijkomt, moeten passen binnen het Masterplan. Het Masterplan en de achtergrondinformatie zijn op de website van de gemeente te vinden.

Vervolgtraject
Als de raad akkoord gaat met het Masterplan is de volgende stap dat de eerste twee gebiedsuitwerkingen in gang gezet kunnen worden. Dat zijn de locaties Hanzeweg 8/9 (het nieuwe gemeentehuis) en de hoek Hanzeweg/Haalmansweg. Het nieuwe gemeentehuis met een plein gaat het levendige hart van het Etalage-gebied vormen. Het stuk grond aan de Haalmansweg is voor een groot deel in eigendom van de gemeente. Samen met de marktpartijen gaan we hier zoeken naar een goed puzzelstuk voor de Etalage naar de Toekomst. Deze moet voldoen aan het beeld wat we hebben van een woon-werklandschap en laat straks aan andere, toekomstige investeerders in het gebied zien wat we nastreven voor de Etalage. Er zal de komende tijd een gedetailleerd bestemmingsplan en een exploitatieplan worden opgesteld voor beide deellocaties.

De verkeersstructuur en het parkeerplan zijn belangrijke elementen in het plan. Deze zijn nog niet verder uitgewerkt in het Masterplan, omdat hier een relatie met de hele stad gelegd moet worden. Er wordt nu gekeken naar het instellen van een zogenaamd parkeerfonds. Dat betekent dat geld gegenereerd kan worden door dubbelgebruik van de parkeerplaatsen. In de exploitatie van bijvoorbeeld een schouwburg of andere voorzieningen kan hier geld voor opzij gezet worden.

Nu het Masterplan er ligt, is de volgende stap een Beeldkwaliteitplan. Dat is al weer een slag concreter. Het geeft de oppervlakte, hoogte en volume van de bebouwing aan. Het is ook een onderdeel van de welstandsnota. Dat betekent dat de welzijnscommissie hier goedkeuring aan moet geven. Ook zal een globaal bestemmingsplan voor het hele Etalage-gebied worden opgesteld.

Voortzetten overleg met omwonenden en belanghebbenden De vervolgopdracht voor de Etalage naar de Toekomst legt ook vast dat we het overleg met omwonenden en belanghebbenden voortzetten. Zij denken en doen met ons mee in dit proces om te komen tot een goede uitwerking van het plan. Veel aandacht krijgt het traject om met de bewoners van de Noorderbleek en Viverion te komen tot goede verbindingen tussen het centrum van de stad en het Etalage-gebied.