Wanders en Koblenko ontvangen eerste canon voor wereldburgerschap

22/01/2009 10:48

NCDO

Op dinsdag 27 januari a.s. om 14.00 uur nemen Gijs Wanders en Victoria Koblenko het eerste exemplaar van de canon voor wereldburgerschap in ontvangst tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs in Utrecht.

Met de canon voor wereldburgerschap willen de initiatiefnemers, Universiteit Utrecht en NCDO, onderwijsgevenden een handvat bieden om met wereldburgerschap aan de slag te gaan in het Nederlandse onderwijs. Kinderen en jongeren zijn in toenemende mate deel van een mondiale samenleving. Om als wereldburger in deze samenleving te kunnen participeren, is het belangrijk dat leerlingen bewust naar hun eigen omgeving en de rest van de wereld leren kijken. Wereldburgers hebben niet alleen kennis van mondiale systemen en processen, maar voelen zich ook betrokken bij de wereld en haar bewoners. Gijs Wanders en Victoria Koblenko maken dagelijks werk van actief wereldburgerschap en willen daarin een voorbeeld zijn voor jongeren.

Vensters op de wereld

De canon is geen lijst met 'verplichte' onderwerpen, maar biedt verschillende vensters op de wereld. Deze vensters nodigen uit om doorheen te kijken, verbanden te zien met andere plekken op de wereld, mensen, gebeurtenissen en het eigen leven en de eigen omgeving.

De canon is in 2008 vormgegeven in de slipstream van het succes van de historische canon van Nederland. De commissie die de canon heeft samengesteld staat onder voorzitterschap van Rob van der Vaart, verbonden aan de Universiteit Utrecht als dean van het University College Utrecht (UCU) en hoogleraar sociale geografie bij de faculteit Geowetenschappen.

Wereldplein

De presentatie van de canon vindt, tijdens de NOT, plaats op het Wereldplein. Vijftien maatschappelijke organisaties brengen hier gezamenlijk het belang van wereldburgerschap in het onderwijs onder de aandacht. De thema's van de canon zijn ook terug te zien in de vormgeving van het wereldplein. Bij de presentatie van de canon op het Wereldplein spelen kinderen de hoofdrol. Zij zijn immers de wereldburgers van de toekomst. Nadat het canonrapport is aangeboden, zal ook de canonwebsite online zijn op: www.venstersopdewereld.nl.





http://www.venstersopdewereld.nl

http://www.ncdo.nl