Internationale conferentie tegen rookverboden gesaboteerd

23/01/2009 11:37

Stichting Rokersbelangen

Laren, 22 januari 2009. De internationale conferentie tegen rookverboden op 27 januari a.s. in het Europees Parlement (EP) is, onder druk van de anti-rokenlobby en farmaceutische belangen, een paar dagen voor aanvang plotseling verboden. Zonder de organisatoren van de conferentie alsmede het Europarlementslid die gastheer is van de conferentie te informeren, heeft Het Bureau van het Europees Parlement (beheerder van o.a. de gebouwen) de conferentie en alle informatie daarover uit de computersystemen van het EP gewist en de conferentie van de agenda geschrapt. De organisatoren, deelnemers en presentatoren staan op

27 januari a.s voor een gesloten deur.

Door actieve monitoring en het onderscheppen van brieven en e-mails van anti-rokenorganisaties, waaronder Stivoro (zie bijlage) aan Het Bureau van het Europarlement is de organisatie van de conferentie achter de sabotage van de conferentie gekomen. Ton Wurtz, voorzitter Stichting Rokers Belangen, "Deze hele gang van zaken is een aantasting van onze democratie en onze vrijheid van meningsuiting in Europa wat absoluut niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Het is te gek voor woorden dat anti-rokenorganisaties het voor elkaar krijgen dat rokersorganisaties de toegang tot het Europees Parlement worden ontzegd. We zijn allemaal Europese staatsburgers en we hebben allemaal het recht en de vrijheid onze meningen en overtuigingen te ventileren. Het feit dat Het Bureau van het Europees Parlement het verzoek van anti-rokenorganisaties de conferentie tegen rookverboden te verbieden zomaar klakkeloos honoreert moet tot op de bodem worden uitgezocht. Deze sabotage moet hoog op de Europese en nationale politieke agenda's worden gezet om verdere aantasting van onze democratische normen en waarden te voorkomen. Hieruit blijkt maar weer eens de politieke macht van de door de overheid gesubsidieerde organisaties als de anti-rokenorganisaties", aldus Wurtz.

Inmiddels hebben de organisatoren van de conferentie een alternatieve conferentie in Brussel opgezet, op steenworp afstand van het gebouw van de Europese commissie. De internationale conferentie tegen rookverboden was een initiatief van 'The International Coalition Against Prohibition' (Ticap), bestaande uit 26 met name rokersbelangen-organisaties. Tijdens de conferentie staan onderwerpen als de maatschappelijke en individuele beperkingen van vele verboden, alsmede de twijfelachtige (wetenschappelijke) onderbouwingen van verboden centraal. Uit Nederland zullen Dr. Jan Snel (UvA) en professor Rein Vos van de Universiteit van Maastricht een presentatie op de conferentie houden. Opmerkelijk hierbij is dat mevrouw Van Gennip van Stivoro heeft getracht deze laatste voordracht tegen te houden. De alternatieve conferentie vindt op 27 januari a.s. in Hotel Silken Berlaymont in Brussel plaats vanaf 9.00 uur. U bent van harte uitgenodigd de conferentie bij te wonen.

==============================================