CBS

Conjunctuurbericht, dinsdag 27 januari 2009 9:30

Conjunctuurbeeld duidelijk verslechterd

Het conjunctuurbeeld was eind december een stuk slechter dan eind november. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van "laagconjunctuur".

De economie groeit minder snel. In het derde kwartaal is het bruto binnenlands product met 1,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dit is bijna een halvering in vergelijking met de groei in het eerste halfjaar. Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de Nederlandse economie niet. Het was het tweede kwartaal op rij met een nulgroei.

De productie van de industrie was in november ruim 6 procent lager dan een jaar eerder. Het was de vijfde afname op rij. Het volume van de uitvoer was bijna 5 procent kleiner. Door huishoudens werd 0,4 procent minder besteed dan in november 2007.

Het consumentenvertrouwen is in januari 2009 iets afgenomen. De indicator daalde van -28 naar -30. De stemming onder ondernemers in de industrie verbeterde enigszins. Met -19,7 stond het producentenvertrouwen echter nog steeds op een buitengewoon laag niveau. De stemming onder zakelijke dienstverleners verslechterde verder.

De kapitaalmarktrente kwam in december uit op gemiddeld 3,7 procent en was daarmee bijna 0,3 procentpunt lager dan in november. De inflatie liep terug van 2,3 procent in november naar 1,9 procent in december. De afzetprijzen van de industrie waren in november ruim 2 procent lager dan een jaar eerder.

De werkloosheid was in de periode oktober - december iets hoger dan in de periode september - november. De banengroei was in het derde kwartaal wat minder krachtig dan in de eerste helft van 2008. Het aantal vacatures bleef groot. Het aantal uitzenduren was in het derde kwartaal iets lager.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl