Gemeente Vlaardingen


Café De Waal wint Vlaardingse UITblinker 2008

26 januari 2009

Maandag 26 januari maakte de jury van horecaprijs De Vlaardingse UITblinker de winnaar van 2008 bekend. Uit handen van burgemeester Bruinsma ontvingen Marjon van Neuren, eigenaar van Café De Waal en Frits van der Meerendonk, bedrijfsleider, de UITblinker. In Café DOude Stoep, de winnaar van vorig jaar, vond de feestelijke uitreiking plaats.

De jury, bestaand uit de gemeenteraadsleden, Helen de Koning-Hoogland, Corrie Kortleven, Peter van Wilsem en Eu Wha Yang, koos voor De Waal als winnaar. Juryvoorzitter Helen de Koning-Hoogland las de oorkonde voor met de argumenten van de jurykeuze. Café De Waal is een begrip in Vlaardingen voor jong en oud. Eigenares Marjon van Neuren is betrokken bij alles wat er in de stad gebeurt. Tegenwoordig kun je in De Waal ook terecht voor Eerste Hulp. Of voor een potje schaken of lekker lezen aan de leestafel. Er kan worden geboden op het eerste vaatje nieuwe haring. Je kunt er goed eten voor relatief weinig geld. De ligging, midden in het centrum, is prima voor marktpassanten die even een bakkie koffie doen. Burgemeester Bruinsma overhandigde de wisseltroffee van de UITblinker, en een blijvend aandenken.

de jury met de winaars
De jury van De Vlaardingse UITblinker met de eerste en tweede prijswinnaars. Vlnr achter: Peter van Wilsem, Joop Stigter (De Zeeman), Corrie Kortleven, Eu Wha Yang, Mietje Stigter (De Zeeman), vlnr. voor: Marjon van Neuren (Cafe De Waal), Helen de Koning-Hoogland, Frits van den Meerendonk (Cafe De Waal). Foto: Arie Wapenaar.

Genomineerden
De Zeeman, De Notaris, Malle Babbe en Loenz waren ook genomineerd voor De Vlaardingse UITblinker. De Zeeman onder andere vanwege het unieke karakter en het exposeren van werken van Vlaardingse kunstenaars, De Notaris vanwege onderscheid in sfeer en een wat ouder publiek. De exploitant van Malle Babbe voert veel creatieve ideeën uit, en Loenz werd genomineerd onder andere vanwege het podium voor cabaret en live-muziek. De genomineerden ontvingen uit handen van de jury de oorkondes en kunnen volgend jaar vast en zeker weer meedingen naar de hoofdprijs.

Publieksprijs
Dit jaar is er ook een Publieksprijs 2008. Iedereen kon zijn favoriete horecagelegenheid aanmelden via aanmeldkaarten of internet. Het horecabedrijf met de meeste aanmeldingen is de winnaar. In totaal kwamen ruim 500 inzendingen binnen. De gedeelde eerste prijs is voor Grand Café Vlaardingen en Café Stam, met elk 45 stemmen. Zij ontvingen uit handen van jurylid Corrie Kortleven de Publieksprijs. Een gedeelde tweede plaats was voor t Dorstig Hert en het Wokhouse met allebei 32 aanmeldingen, op de voet gevolgd door Het Spiegelbeeld, dat derde werd met 31 stemmen.

Dinercheque
Naast de winnaars en genomineerden werd ook mevrouw K. Kreeft uit Maassluis in het zonnetje gezet. Zij was een van de horecabezoekers die hun favoriete horecagelegenheid wilden aanmelden voor de publieksprijs van de Vlaardingse UITblinker, en won de dinercheque. Uit handen van jurylid Eu Wha Yang ontving mevrouw Kreeft de cheque en een bos bloemen.

Horecagids
Tijdens de avond reikte Look J. Boden van TextMessage Communicatie, de eerste exemplaren uit van de Vlaardingse Horecagids Verrassend Bruisend Vlaardingen aan Arwin Verburg, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Vlaardingen, en aan Erik Schipper, directeur van VVV Vlaardingen. Deze gids is bedoeld om Vlaardingers bewust te maken van de diversiteit van hun eigen horeca. VVV Vlaardingen en TextMessage Communicatie hebben in samenwerking met de gemeente Vlaardingen, de jury van De Vlaardingse UITblinker, en de Vlaardingse horeca de horecagids uitgebracht.

Volgend jaar
Helen de Koning-Hoogland sloot het officiële gedeelte af door het juryvoorzitterschap over te dragen aan Eu Wha Yang. Komend jaar zal onder zijn leiderschap op maandag 25 januari 2010 weer een nieuwe winnaar van de Vlaardingse UITblinker gekozen worden. De genomineerden voor De Vlaardingse UITblinker 2009 worden op 23 november 2009 al bekend gemaakt.

Uitgaansklimaat
De Vlaardingse UITblinker is een wisseltroffee en is in 2004 ingesteld door de Vlaardingse gemeenteraad om een prettig en veilig uitgaansklimaat te bevorderen. Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Vlaardingen ondersteunt de promotie van de prijs.