Gemeente Vlaardingen


Eerste huisverbod in Vlaardingen

27 januari 2009

10 dagen lang geen contact voor pleger huiselijk geweld

Burgemeester Bruinsma legde afgelopen donderdag 22 januari 2009 voor het eerst een huisverbod op aan een Vlaardinger die zich schuldig maakte aan huiselijk geweld. Tien dagen lang is de woning verboden terrein voor de Vlaardinger. Deze periode wordt gebruikt als afkoelingsperiode. Het gezin krijgt hulpverlening, waarmee meer geweld kan worden voorkomen. Ook mag hij niet op andere manieren contact zoeken met zijn partner en kinderen. Dat betekent niet bellen of sms-en, niet in de buurt van de school van de kinderen of het werk van zijn partner komen.

Overtreding van het huisverbod is een strafbaar feit. Wordt iemand betrapt, dan brengt de politie de verdachte voor de rechter-commissaris. Als de situatie binnen 10 dagen niet verbetert en de kans op huiselijk geweld nog steeds aanwezig is, kan de burgemeester het huisverbod verlengen met maximaal 18 dagen.

Na het opleggen van het huisverbod wordt de hulpverlening aan alle betrokkenen bij het huiselijk geweld op gang gebracht. Zowel aan het slachtoffer, de pleger als de kinderen uit het gezin wordt hulp aangeboden. Het Steunpunt Huiselijk Geweld coördineert deze hulp en adviseert vervolgens de burgemeester over intrekking of verlenging van het huisverbod. Belangrijk daarbij is of de betrokkenen gemotiveerd zijn om iets aan hun problemen te doen en hulpverlening accepteren en of de kans op herhaling groot is. In het laatste geval zal de burgemeester het huisverbod verlengen.

De Wet Tijdelijk Huisverbod is op 1 januari 2009 van kracht geworden. Vroeger moest het slachtoffer van huiselijk geweld vaak het huis ontvluchten. Nu heeft de burgemeester de mogelijkheid dat om te draaien: gedurende 10 dagen mag de pleger van huiselijk geweld zijn woning niet meer in en geen contact zoeken met zijn partner en gezin. Het huisverbod komt niet in de plaats van strafrechtelijke vervolging.