Gemeente Asten besluit 26 februari in Raad van State

Beroep tegen koninklijk besluit 26 februari in Raad van State

Stand van zaken 1 miljoen spaargeld Asten:
De gemeente heeft 1 miljoen euro uitstaan bij de IJslandse bank Landsbanki. Samen met een aantal andere gemeenten en provincies probeert de gemeente Asten dit geld alsnog terug te krijgen. Toen de samenwerkende overheden beslag wilde gaan leggen op bezittingen van Landsbanki, dwarsboomde het kabinet dit met een koninklijk besluit. De samenwerkende overheden zijn hiertegen in beroep gegaan. Als de Raad van State het koninklijk besluit vernietigt, kunnen de overheden de tegoeden geheel of gedeeltelijk terugkrijgen, of via de beslagleggingen of via een claim bij de overheid. De gemeente heeft 1 miljoen euro uitstaan bij de IJslandse bank Landsbanki. Samen met een aantal andere gemeenten en provincies probeert de gemeente Asten dit geld alsnog terug te krijgen. Toen de samenwerkende overheden beslag wilde gaan leggen op bezittingen van Landsbanki, dwarsboomde het kabinet dit met een koninklijk besluit. De samenwerkende overheden zijn hiertegen in beroep gegaan. Als de Raad van State het koninklijk besluit vernietigt, kunnen de overheden de tegoeden geheel of gedeeltelijk terugkrijgen, of via de beslagleggingen of via een claim bij de overheid.

Waarom trekt Asten niet samen op met het Rijk?

Vanaf het begin gaf het Rijk aan dat zij een gescheiden juridisch en bestuurlijk traject wenste. Het Rijk hield de provincies en de gemeenten zelf verantwoordelijk voor juridische acties wegens wanprestatie van Landsbanki. Het Rijk deed dit vooral omdat het Rijk elke verantwoordelijkheid afwees voor de schade. De gemeenten stelden namelijk het falend toezicht van de DNB (De Nederlandse Bank) aan de orde én het feit dat de gemeenten en provincies zich keurig aan alle wetten en regels hadden gehouden.

Het Rijk onderschreef het (autonome) recht van de gemeenten hun vorderingen veilig te stellen.

Toen de gemeenten echter bezittingen wisten te vinden van Landsbanki greep het Rijk in met een Koninklijke besluit. De verwachting was namelijk dat de gemeenten een substantieel van de uitstaande bedragen hadden kunnen terugvorderen. Om deze redenen vechten de gemeenten en provincies nu dit koninklijk besluit besluit aan.

Waarom heeft de gemeente zoveel spaargeld?

De gemeente Asten heeft met de 1 miljoen in IJsland in totaal bijna 21 miljoen euro aan spaargeld. Het bedrag is onder meer afkomstig van grondverkopen in het verleden en dient voor structurele uitgaven.

Wie zijn de samenwerkende overheden?

De overheden die samenwerken in het terughalen van hun vorderingen op Landsbanki zijn de gemeenten Alphen aan de Rijn, Amstelveen, Asten, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere, Zundert. Verder zijn aangesloten de provincie Noord-Holland, Waterschap Roer en Overmaas, Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden waarin Dordrecht en vijf gemeenten samenwerken en Samenwerking Belastingen en Waardebepaling waarin de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle en Tholen samenwerken. In totaal hebben deze overheden een bedrag tegoed van 240 miljoen.