International Film Festival Rotterdam

Korte films bekroond op International Film Festival Rotterdam


38th International Film Festival Rotterdam

21 januari - 1 februari 2009

Korte films bekroond op International Film Festival Rotterdam

Maandagavond 26 januari 2009 zijn in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Tiger Awards voor korte film. De drie winnende korte films zijn A Necessary Music van Beatrice Gibson (Groot-Brittannië), Despair (Otchajanie) van Galina Myznikova & Sergey Provorov (Rusland) en Bernadette van Duncan Campbell (Groot-Brittannië). Zondagmiddag 25 januari werd de NPS New Arrivals Award toegekend aan Seeking You van Jean-Julien Pous (Frankrijk). Een eervolle vermelding werd gegeven aan Jansoree van Jung Yol Choi (Zuid-Korea).

Een ruime selectie van de korte films in het International Film Festival Rotterdam is te zien in de `Short Film Marathon' op zaterdag
31 januari (Deel 1 10.00 - 15.30; deel 2 18.00 - 24.00) in Lantaren 1 (met ticket vrije in- en uitloop).

Tiger Awards Competitie voor korte film 2009
Voor de Tiger Awards Competitie voor korte films zijn 27 films geselecteerd met een maximum lengte van zestig minuten. Aan elk van de drie gelijkwaardige Tiger Awards voor korte films is een prijs verbonden van 3.000,- Euro. De jury van de Tiger Awards Competitie voor korte film werd gevormd door de Maleisische schrijfster en filmmaker Tan Chui Mui (haar zeven nieuwe korte films worden tijdens het festival vertoond), Maria Pallier, filmaankoper en programmamaker van de Spaanse omroep TVE en de Britse journalist, curator en beeldend kunstenaar George Clark.

De toelichting van de jury bij de drie winnaars van de Tigers Awards voor korte film:

A Necessary Music van Beatrice Gibson (Groot-Brittannië) "Een gelaagde opbouw, een uniek onderzoek naar gedeeld verleden en sociale geschiedenis. Het werk eert de filmkunst, door middel van literatuur en musical, als visionaire machine en doorgeefluik van orale geschiedenis. Om de complexe vermenging van referenties en de welsprekendheid van de uitvoering; om de muzikaliteit en verbanden, gaat de Tiger Award voor korte film naar A Necessary Music van Beatrice Gibson."

Despair (Otchajanie) van Galina Myznikova & Sergey Provorov (Rusland) "Dit werk bereikt, met opmerkelijke terughoudendheid, elegante samenstelling en bewegingen, een droomachtige kwaliteit met spaarzame middelen. Humor vormt de overlevingsstrategie; een gruwelijke film voor een gruwelijke wereld. Voor zijn formele elegantie, beweging en galgenhumor, gaat de tweede Tiger Award voor korte film naar Despair van Galina Myznikova & Sergey Provorov."

Bernadette van Duncan Campbell (Groot-Brittannië) "Voor een uitzonderlijk persoon werd een opmerkelijke vorm gevonden in een film die terugkeert naar een verleden en een persoon, losgekoppeld van de beelden en geluiden die deze zijn gaan bepalen. Ingekleurd door valse starts, regiewijzigingen en losse eindes, accordeert de opmerkelijke strengheid van de film op briljante wijze met het ter discussie stellen van documentaire vormen. Voor deze ongebruikelijke vorm, de weigering van simpele beelden en conclusies gaat de derde Tiger Award voor korte film Bernadette van Duncan Campbell."

NPS New Arrivals Award
New Arrivals is een online platform voor korte films van de NPS in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam. Filmmakers uit de hele wereld kunnen online films inzenden. Uit de inzendingen kiest de redactie maandelijks vijf kandidaten. Een jury wijst vervolgens de maandwinnaars. Tijdens het IFFR 2009 kiest een international jury uit de zeven maandwinnaars de korte film die uiteindelijk de NPS New Arrivals Award wint. Aan de prijs is een bedrag van 1.000 euro verbonden.

Volgens de jury is het de regisseur gelukt verschillende grote thema's en technieken te combineren in een `indrukwekkende cinematische liefdesbrief aan Hongkong'.

Naast de winnaar was er ook een speciale vermelding voor Jansoree - The Unbearable Heaviness of Mama's Nagging, gemaakt door Jung Yol Choi. `Het toont de kracht van cinema op zijn eerlijkst.' Ook het `buitengewone acteertalent' van Hae Yein Gil werd geprezen. Zowel Seeking You als Jansoree zijn online te bekijken op de New Arrivals site van de NPS en op de website van het IFFR. Iedereen kan meedoen aan de competitie door filmpjes in te sturen naar www.newarrivals.nps.nl

© 2009 International Film Festival Rotterdam |