Dow Benelux maakt lokale gevolgen wereldwijde transformatie bekend

27/01/2009 10:35

Dow Benelux B.V.

Het management van Dow Benelux heeft de lokale gevolgen van de eerder aangekondigde wereldwijde reorganisatie bekendgemaakt. Op de vestiging in Terneuzen verdwijnen ongeveer 200 arbeidsplaatsen. Op de vestiging in Delfzijl verdwijnen 5 arbeidsplaatsen. Er is voorzien in een gedegen sociaal plan. Het management en de ondernemingsraden zijn dit overeengekomen.

De arbeidsplaatsen zullen op korte termijn verdwijnen. In Terneuzen wordt het verlies aan arbeidsplaatsen voor een groot deel opgevangen door pensionering en natuurlijk verloop. Als onderdeel van de reorganisatie zullen er ook interne herplaatsingen plaatsvinden. Management en Ondernemingsraad hebben de afgelopen weken intensief overleg gevoerd over een sociaal plan dat beschikbaar is voor medewerkers die niet elders binnen het bedrijf herplaatst kunnen worden. De betrokken medewerkers worden momenteel ingelicht.

Dow kondigde begin december vorig jaar aan haar transformatiestrategie versneld te gaan uitvoeren met het oog op de verslechterde economische situatie. Gerard van Harten, Voorzitter van de Raad van Bestuur: "De wereldwijde economische situatie raakt ons hard. De vraag naar onze producten is gedaald en leidt tot minder werk. Wij zien ons nu genoodzaakt om het aantal arbeidsplaatsen terug te brengen. Met de ondernemingsraden is een sociaal plan afgesproken waarin zorgvuldige vertrekregelingen zijn vastgelegd."

De vandaag aangekondigde maatregelen voor Nederland vloeien voort uit de in december vorig jaar aangekondigde wereldwijde maatregelen. Wereldwijd verdwijnen er ongeveer 5000 fulltime banen, een vermindering met ongeveer 11 procent. Daarnaast sluiten er wereldwijd 20 fabrieken permanent, waarvan drie in Terneuzen. Tevens neemt het aantal contractormedewerkers af met ongeveer 6000.

Dow transformeert zich naar een breed chemiebedrijf met een sterke focus op specialistische chemicaliën. Het nieuwe Dow omvat drie verschillende businessmodellen: Joint Ventures/Asset Light; Performance Products; Health & Agriculture, Advanced Materials, en andere Market Facing Businesses. Specifieke details over deze business-structuren zullen later dit jaar bekend worden gemaakt.





http://www.dowbenelux.com