Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Webcast startschot REMEDIE

Webcast startschot REMEDIE

27 januari 2009

Op vrijdag 16 januari jl. is het project REMEDIE officieel van start gegaan. Hiermee zet de KNMP een verdere stap naar het terugdringen van vermijdbare ziekenhuisopnames als gevolg van verkeerd medicijngebruik.

Hoofdbestuurslid Fons Duchateau gaf het startsein. In een speciale webcast is de toespraak van Duchateau te volgen evenals de eerste reactie van VWS beleidsmaker Hans Haveman.

Project

REMEDIE staat voor Registratie & Evaluatie Medicijngerelateerde Incidenten in de Eerste lijn en het kwam bij de ICT prijsvraag van de rijksoverheid als winnaar uit de bus.
In het project REMEDIE zal het Centrale Medicatiefouten Registratie systeem van de NVZA worden uitgebreid en aangepast voor gebruik in de eerste lijn. Bij het voorschrijven, bereiden, afleveren en toedienen van medicatie aan patiënten kunnen incidenten optreden. Ziekenhuisapotheken registreren medicatie gerelateerde incidenten en bijna-incidenten in het eerder genoemde CMR systeem. Dat systeem is sinds maart 2006 met succes operationeel binnen ziekenhuizen in Nederland.

Patiënt

Er kan veel mis gaan bij de processen rondom de medicatie. Apothekers hebben zich als taak gesteld de vermijdbare ziekenhuisopnames ten gevolge van verkeerd medicijngebruik in 5 jaar te halveren. Daarvoor is samenwerking met andere zorgverleners en goed overleg met de patiënt nodig. REMEDIE draagt daar toe bij.

Registratie

In de openbare farmacie worden medicatiegerelateerde incidenten nog niet altijd geregistreerd. Wanneer dit wel gebeurt dan gaat het vaak om een intern registratiesysteem. De opgedane kennis wordt nu dus nog niet gedeeld tussen openbare apothekers onderling en niet tussen apothekers in het ziekenhuis en hun collega's in de openbare farmacie. Dat is zonde. Via REMEDIE ontstaat nu één ketenbreed registratiesysteem voor medicijngerelateerde incidenten.

Prijs

De overheidsprijs is een geweldige erkenning, maar het echte werk gaat nu beginnen. REMEDIE wordt dit jaar uitgetest in alle Alliance apotheken. 78 apotheken in totaal. Eind 2009 wordt REMEDIE geleidelijk uitgerold naar een landelijk operationeel systeem.
---

© 2009 KNMP
KNMP Vandaag Vakinhoud Bedrijfsvoering Producten Over de KNMP Dossiers Contact Help