Ingezonden persbericht


Nierstichting investeert in onderzoek naar gevolgen

donatie bij leven voor nierpatiËnten en donoren

Bussum, 27 januari 2009 - De Nierstichting subsidieert een onderzoek naar de langetermijngevolgen van nierdonatie bij leven. Onderzoek dat inzicht moet bieden in de effecten van donatie bij leven op de gezondheid, maatschappelijke participatie en de kwaliteit van leven, zowel voor donoren als nierpatiënten. Bovendien moeten de uitkomsten handvatten bieden voor een betere voorlichting van en nazorg aan donoren en nierpatiënten.

Een niertransplantatie is voor nierpatiënten met chronische nierinsufficiëntie de meest effectieve behandeling. Maar door het grote tekort aan postmortale orgaandonoren (mensen die na overlijden organen afstaan) zijn er lange wachttijden voor een donornier. Gemiddeld komt een nierpatiënt pas na ruim vier jaar in aanmerking voor een niertransplantatie. Een lange periode die ingrijpende gevolgen heeft voor het dagelijks leven en de gezondheid van de nierpatiënt. Paul Beerkens, algemeen directeur Nierstichting Nederland: "Een donornier is het beste alternatief voor nierpatiënten met niet functionerende nieren. Steeds vaker wordt er getransplanteerd met een nier van een levende donor. Een groei die zich - zeker gezien de lange wachttijd voor een postmortale donornier - in de komende jaren zal voortzetten. Wij willen hierop anticiperen door het optimaal faciliteren van nierdonatie bij leven. Daarom investeren we in onderzoek dat inzicht biedt in de gevolgen van donatie bij leven, zowel voor donoren als nierpatiënten."

Donatie bij leven
Op dit moment vindt meer dan de helft van de niertransplantaties plaats met behulp van levende donoren. "Voor nierpatiënten heeft het ontvangen van een levende nier een zeer belangrijk voordeel. Zo blijkt in de praktijk dat sprake is van een langere levensduur dan bij een postmortale nier. Bovendien hoeven nierpatiënten niet te wachten tot een donornier beschikbaar is, waardoor soms dialyse kan worden voorkomen", aldus Beerkens. "In het onderzoek staat centraal welke gevolgen donatie bij leven op de lange termijn voor zowel donor als ontvanger heeft. Het onderzoek moet uitwijzen welke effecten donatie bij leven op termijn heeft op de gezondheid, maatschappelijke participatie, kwaliteit van leven en de relatie tussen nierpatiënten en donoren. In hoeverre komen hun verwachtingen overeen en hoe beoordelen zij vanuit hun eigen perspectief op termijn de gevolgen hiervan voor de onderlinge relatie? De uitkomsten moeten handvatten bieden voor een betere screening, voorlichting en nazorg aan donoren en nierpatiënten." Bovendien kunnen de in het onderzoek toegepaste instrumenten worden ingezet om een betere landelijke registratie van levende nierdonatie tot stand te brengen.

Masterplan Orgaandonatie
Donatie bij leven was een van de aandachtsgebieden in het Masterplan Orgaandonatie. Dit Masterplan - dat mede op initiatief van de Nierstichting tot stand kwam - heeft tot doel het tekort aan donororganen op te lossen door maatregelen te nemen op het terrein van wetgeving, procedures in ziekenhuizen, voorlichting en levende donatie. Het kabinet nam alle voorstellen uit het Masterplan Orgaandonatie over, behalve het voorstel voor Actieve Donorregistratie. "Helaas is het Kabinet vooralsnog niet bereid deze systeemwijziging door te voeren. Hiermee komt er voorlopig geen doorbraak voor het grote tekort aan orgaandonoren. Jaarlijks overlijden alleen al tussen 100 en 200 nierpatiënten, omdat zij te lang moeten wachten op een donornier", aldus Beerkens. De verbetering van verschillende aspecten met betrekking tot donatie bij leven was één van de kernpunten van het Masterplan Orgaandonatie. Dit is aanleiding voor de Nierstichting dit thema actief op de agenda te zetten en onderzoek naar de langetermijngevolgen hiervan te subsidiëren.

Over de Nierstichting
De Nierstichting zet zich in voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. Zo zet zij alles op alles om te bereiken dat nierfunctieverlies eerder wordt opgespoord en behandeld. Ook financiert de Nierstichting wetenschappelijk onderzoek om meer te weten komen over het ontstaan en de behandeling van nierziekten. Kennis die ons in staat stelt betere en innovatieve behandelmethoden te ontwikkelen en zo de kwaliteit van leven en overlevingskansen van nierpatiënten te verbeteren. Bovendien blijven we werken aan mogelijkheden om de wachttijd voor een donornier te verkorten. Ook biedt de Nierstichting financiële en sociale ondersteuning aan nierpatiënten. En geven we patiënten nieuwe mogelijkheden om de regie te houden over hun ziekte en de behandeling. Zo geeft de Nierstichting toekomst!

Voor meer informatie kunt u de website van de Nierstichting raadplegen: www.nierstichting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (