Nederlandse Politiebond


VAKANTIERECHTEN BIJ LANGDURIGE ZIEKTE

Op 20 januari heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan die duidelijk maakt dat in Nederland de vakantieopbouw van langdurige zieke politieambtenaren ten onrechte op een gegeven moment wordt stopgezet. Ook het vervallen van verlofuren die door ziekte niet zijn opgenomen is volgens het Hof in strijd met de Europese vakantierichtlijn. De NPB gaat zich er hard voor maken dat de rechtspositie van de Nederlandse politieambtenaren zo snel mogelijk in overeenstemming wordt gebracht met de jurisprudentie van het Hof.

Op dit moment bepaalt het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) dat politieambtenaren na 26 weken ziekteverzuim geen vakantie meer opbouwen. Is het verzuim het gevolg van een erkende beroepsziekte of een dienstongeval, dan stopt de vakantieopbouw na 52 weken.

Deze regeling is in strijd is met de Europese vakantierichtlijn, die voorschrijft dat iedere werknemer jaarlijks recht heeft op minimaal vier weken vakantie. Dat blijkt uit een uitspraak over dit onderwerp van het Europese Hof van Justitie. Op dinsdag 20 januari jongstleden oordeelde het Hof dat de opbouw van vakantie tijdens ziekte gewoon door moet lopen; er mag in dat opzicht geen verschil gemaakt worden tussen zieke en gezonde werknemers.

Het Hof sprak zich niet alleen uit over de opbouw van vakantie door zieke werknemers, maar ook over het opnemen ervan. Als een werknemer door ziekte niet in staat is geweest vakantie op te nemen mogen de opgebouwde uren niet komen te vervallen. Eindigt het dienstverband op een gegeven moment zonder dat er nog gelegenheid is om het verlofsaldo op te nemen, dan dient dat uitbetaald te worden.

De NPB is van mening dat het arrest van het Europese Hof van Justitie tot aanpassing van het Barp dient te leiden. In het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de landelijke politiebonden zal de NPB daarom aandringen op snelle actie.

Het zal waarschijnlijk wel even duren voordat het Barp daadwerkelijk in overeenstemming met de Europese vakantierichtlijn is gebracht ambtelijke molens draaien nu eenmaal langzaam. Vandaar de volgende oproep aan NPB-leden van wie de vakantieopbouw is stopgezet omdat ze langer dan 26 weken of in het geval van een beroepsziekte of dienstongeval langer dan 52 weken ziek zijn. Meld u zich bij de afdeling individuele belangenbehartiging van de NPB via ibb@politiebond.nl of 0348 707 433. Ook leden die opgebouwde vakantie-uren door ziekte dreigen kwijt te raken kunnen contact met de NPB opnemen.

Bezwaartermijn
In veel gevallen is onlangs het verlofoverzicht voor 2009 uitgereikt of op een andere manier bekendgemaakt. Vergeet niet dat het aantekenen van bezwaar tegen dit overzicht binnen zes weken moet gebeuren; vanzelfsprekend kan de NPB daarbij behulpzaam zijn.

Gepubliceerd op 27 januari 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.