Gemeente Helden

Eerste selectie nieuwe naam fusiegemeente Peel en Maas bekend

De eerste selectie voor de nieuwe naam van de nieuwe fusiegemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel, bekend onder de werknaam Peel en Maas, is gemaakt. Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de elf kernen en vijf heemkundeverenigingen, moest in een kort tijdsbestek tot een voordracht komen. Daarom werd binnen acht dagen drie maal vergaderd. Tijdens de eerste vergadering werd kort stilgestaan bij de opdracht, de criteria en werd een procedure afgesproken om uit de 399 ingediende voorstellen van een gemeentenaam (van meer dan 1100 inzenders) een verantwoorde selectie te kunnen maken.

Deze drie namen voldoen aan de criteria zoals zijn geformuleerd en hebben daarnaast nog eigen specifieke kwaliteiten.

Helden: Vanouds was de kern Helden een van de grotere dorpen in Noord-Limburg, wat onder andere blijkt uit de ouderdom en omvang van de oude parochiekerk, de aanwezigheid van een schepenbank (lange tijd samen met Kessel) en de uitgestrektheid van de oude akkerlanden. Na de Franse tijd is Helden een afzonderlijke gemeente geworden, die door haar grootte ook buiten de regio bekendheid geniet. Een aantal regionale functies zijn gekoppeld aan de naam Helden (bijv. dekenaat), waardoor bij gebruik van deze naam continuïteit in bestuur wordt geboden. De naam leent zich voor diverse communicatieve uitingen (De helden uit Helden, etc).

Land van Kessel: Grote delen van het hedendaagse Noord-Limburg waren in het Ancien Regime (de tijd tot 1794) bekend onder de verzamelnaam Land van Kessel. Het was het gebied tussen Peel en Maas dat zich uitstrekte van Kessel tot aan Venray. In deze naam komt niet het dorp Kessel tot uitdrukking, maar veel meer de regionale uitgestrekheid van het voormalige graafschap Kessel. Met uitzondering van Meijel (dat vanwege de rijksonmiddelijke status tot 1715 buiten de gewestelijke bestuurlijke verbanden opereerde en nooit tot het Land van Kessel behoorde) kan men de fusiegemeenten tot de kern van het Land van Kessel rekenen. Naast het Land van Kessel is er ook sprake van Ambt Kessel. Vanwege de uitstraling van landelijkheid en rust (toerisme) is hier gekozen voor het Land van Kessel.

Peel en Maas: Vanaf de laatste ijstijd ontwikkelde zich hedendaags Noord-Limburg. De belangrijkste landschappelijke bijzonderheden van het gebied dat toen ontstond waren het Maasdal en de voor Nederland zeer bijzondere hoogvenen van de Peel. Hoewel in de 19^e en 20^e eeuw veel openbare ruimte werd gewijzigd, zijn de topografische aanduidingen van Peel en Maas nog sterk aanwezig. De nieuwe fusiegemeente is letterlijk omgeven door deze twee belangrijke natuurgebieden. De naam is inmiddels al op eniger mate ingeburgerd omdat de fusiegemeenten deze aanduiding als werknaam hebben gekozen.

Deze drie nieuwe namen worden aan de burgers van de vier gemeenten voorgelegd. Vanaf woensdag 19 november (12.00 uur) kunnen zij hun voorkeur kenbaar maken voor de nieuwe gemeentenaam op de website www.uwvisie.nl door een keuze te maken uit de 3 geselecteerde namen. De website zal op woensdag 26 november om 12.00 uur worden gesloten. De gemeenteraden zullen op 1 december de nieuwe naam vaststellen.

10-11-2008 16:29