Dienstenbond CNV

Nieuws

27 januari 2009

ING zet (alweer!) het mes in de kosten en het personeelsbestand!

CNV Dienstenbond eist snel duidelijkheid van ING over gevolgen voor Nederlandse werknemers

Voor de tweede keer in drie maanden heeft ING aangeklopt bij Minister van Financiën Wouter Bos. Opnieuw moest de staat ING te hulp schieten. Als gevolg hiervan verdwijnen 7000 banen wereldwijd, waarvan het Nederlandse deel nog onbekend is. Deze komen bovenop de 4000 arbeidsplaatsen die verdwijnen naar aanleiding van de integratie met de Postbank. CNV Dienstenbond wil op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid en onderbouwing van ING over de gevolgen van de aangekondigde ontslagen voor de werknemers in Nederland. Gisterenochtend kon ING hier nog geen helderheid over verschaffen. Pas 16 februari wil zij hier met de bonden over spreken. "Veel te laat", vindt CNV Dienstenbond. Bewuste duidelijkheid moet voor de mensen hier in Nederland, liever vandaag dan morgen, komen. Over dit plan is goed nagedacht en dit alles komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dan moet ING in staat zijn onzekerheden over de Nederlandse situatie zo spoedig mogelijk weg te nemen.

Naast inzicht in wat dat betekent voor de situatie in Nederland wil CNV Dienstenbond ook weten hoe ING de sociale gevolgen denkt op te vangen. CNV Dienstenbond accepteert in ieder geval geen gedwongen ontslagen. In het sociaal plan met ING zijn afspraken gemaakt over preventieve maatregelen om mogelijke boventalligheid te voorkomen, dan wel medewerkers te begeleiden van werk-naar-werk. CNV Dienstenbond wil weten hoe ING die afspraken in het sociaal plan nu gaat inzetten. CNV Dienstenbond zal kritisch naar de omvang van de te verdwijnen arbeidsplaatsen, waar deze verdwijning plaatsvindt en de onderbouwing daarvan kijken. Belangrijk in deze is om extra aandacht te besteden aan de specifieke problematiek en (arbeids)omstandigheden van verschillende regio's.

Waar eindigt het?
ING heeft weer hulp nodig van de staat. De druk van risicovolle beleggingen is te zwaar. Vertrekkende topman Tilmant zei een jaar geleden nog dat er weinig was geïnvesteerd in risicovolle Amerikaanse beleggingen. Gisteren bleken die beleggingen toch een stuk riskanter te zijn. Gevolg: een nettoverlies van 3,9 miljard euro over 2008, Michel Tilmant vertrekt, de overheid staat garant voor 21,6 miljard aan beleggingen die zijn gerelateerd aan de Amerikaanse huizenmarkt en wereldwijd verdwijnen er 7.000 banen. Desastreus nieuws, dat desondanks een warm welkom kreeg op de beurs, waar de koers van ING bijna 28 procent steeg. Beleggers hopen dat het ergste nu achter de rug is, en waren waarschijnlijk blij met het nieuws dat het bedrijf de risico's komend jaar in alle beleggingscategorieën wil terugbrengen.

Maar voorlopig heeft ING (net als haar branchegenoten) het moeilijk, garanties van de overheid of niet. De situatie op de financiële markten is nog altijd zeer onrustig en de economische malaise trekt wereldwijd landen een recessie in. De economische neergang op wereldwijde schaal is ongeëvenaard en voorspellingen over de malaise worden keer op keer neerwaarts bijgesteld. ING zei gisterenmorgen dat er in vijftig jaar niet zo'n slecht kwartaal was geweest voor de aandelen- en kredietmarkten als in de laatste drie maanden van 2008. In deze omgeving komen instellingen wereldwijd in problemen. Dat bleek de afgelopen weken toen banken in andere landen voor een tweede keer kapitaalinjecties kregen van hun nationale overheid. Zelfs de Franse bank BNP Paribas, die wordt beschouwd als een van de sterke spelers in Europa, meldde gisteren een verlies van 1,4 miljard euro in het "extreem heftige" vierde kwartaal. Niemand weet waar dit nog gaat eindigen!

ING zoekt de oplossing voor de toekomst in het ouderwetse bankieren ING wil nu terugkeren naar de kern. Zij wil weer een ouderwetse instelling worden die (spaar)geld krijgt, dat geld weer uitleent en het resterende bedrag investeert.
Het concern wil weg van de risicovolle beleggingen die ING in zulke grote problemen hebben gebracht. Weg dus van bijvoorbeeld de meest risicovolle beleggingen, helemaal weg uit de Amerikaanse hypothekenmarkt gaat niet.

Vinger aan de pols
CNV Dienstenbond zal de komende tijd de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Op 4 februari as. zullen wij met ING overleggen over onderbouwing van het aantal te verdwijnen banen. Uiteraard zullen wij u direct daarna of zo veel eerder informeren. Laat ons weten hoe u dit ervaart!

Nog even dit:
De CNV Dienstenbond behartigt uw collectieve en individuele belangen bij ING. Teneinde dit goed te kunnen doen en in dat kader een rol van betekenis te kunnen vervullen, dienen wij te beschikken over een brede achterban die ons van nuttige informatie, adviezen en wensen kunnen voorzien. Om dit te kunnen bereiken doen wij een beroep op u. Wellicht kunt u uw collega's van het nut van het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond overtuigen. Uiteraard zijn wij graag bereid u bij uw inspanningen te ondersteunen of in overleg met u activiteiten te ontplooien om de CNV Dienstenbond onder de aandacht van uw collega's te brengen. Verwijzing naar onze site: www.cnvdienstenbond.nl is ook een goede optie.

Indien wij in staat zijn om gezamenlijk het ledental te vergroten dan biedt dat voor u en ons meer perspectief om een groter invloed te kunnen uitoefenen en een beter resultaat te kunnen bereiken. Kortom, wij blijven uw belangen behartigen. Bovendien voor uw collega's voldoende redenen om nu lid te worden. Geef daarom bijgaande nieuwsflitsen aan uw collega en maak hem/haar lid.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon 023 - 5670685 of per e-mail: a.kansouh@remove-this.cnvdibo.nl