Gemeente Ede

nummer 008 / Ede, 27 januari 2009

Minder, beter en duidelijker toezicht op de agrarische bedrijven AID en gemeente Ede verbeteren het contact tussen ondernemer met overheid

De Algemene Inspectiedienst van het Ministerie van Landbouw en de gemeente Ede werken ruim een jaar samen bij de controles van veehouderijbedrijven. De gezamenlijke overheden hebben daarbij een duidelijk doel: de last voor ondernemers verminderen en de kwaliteit van de controles verbeteren. De samenwerking verloopt naar tevredenheid en biedt kansen voor de toekomst.

Bij een aantal bedrijven gaan controleurs van beide diensten in eerste instantie samen op bezoek voor de onderlinge uitwisseling van hun expertise. Uiteindelijk is het de bedoeling dat beide diensten bepaalde werkzaamheden van elkaar over kunnen nemen en het aantal controlebezoeken wordt teruggebracht. Tijdens een controle wordt dan in één keer naar alle controlepunten gekeken, zoals het welzijn en de gezondheid van het vee en ook de naleving van milieuvoorschriften. Gebleken is dat de werkzaamheden van AID en de gemeente op onderdelen overlappen of aanvullend zijn.

Evaluatie
In de evaluatie zijn beide organisaties positief over de samenwerking. Waar in het verleden incidenteel en projectmatig werd samen gewerkt, is nu een basis gelegd om dit structureel te organiseren. Om een goed beeld te krijgen of de kwaliteit van het toezicht is verbeterd, moeten agrarische bedrijven worden bevraagd.

Aandachtspunten
Op langere termijn bekijken AID en gemeente Ede wat de mogelijkheden zijn voor de bevoegdheden en taken. Checklisten kunnen op een aantal onderwerpen worden uitgebreid en de wens bestaat om digitale systemen te koppelen.

Vernieuwing Toezicht
De proef is een onderdeel van het programma `Vernieuwing Toezicht' waarmee het kabinet onnodige toezichtslast bij ondernemers wil tegengaan. Naast Ede wordt ook in andere regio's proefgedraaid.


---