Stadsdeel Amsterdam Centrum


Ernstige scheuren in walmuur onevenzijde Herengracht tussen huisnr 441 - 457

27 januari 2009

Vorige week is tijdens een controle geconstateerd dat een deel van de walmuur aan de Herengracht (oneven zijde tussen 441 en 457) in zeer slechte staat verkeert. Er zit een aantal ernstige scheuren in.

Daarom zijn maandagochtend 26 januari vijf iepen gekapt om de druk op de walmuur te verminderen. Vorige week is - ook om de belasting op de walmuur te verminderen - al een parkeerverbod ingesteld en is het desbetreffende stuk met hekken afgesloten.

Ook is er komend vanaf de kant van de Vijzelstraat een inrijverbod voor zwaar verkeer ingesteld en gelden voor de scheepsvaart snelheidsbeperkingen.

De boomwortels blijven voorlopig zitten omdat deze deels de walmuur op hun plek houden.

Dinsdag 27 januari starten de voorbereidende werkzaamheden voor het plaatsen van een damwand. Deze moet voorkomen dat de walmuur verzakt. De ruimte tussen damwand en walmuur wordt opgevuld met zand. Het intrillen van de damwand (vanaf een ponton) gaat twee weken duren. Om de doorvaart van schepen niet ernstig te hinderen, wordt gewerkt van 07:00 tot 12:00 uur.

Als de damwand is geplaatst, wil het stadsdeel aansluitend aan de slag om de problemen met dit stukje walmuur definitief op te lossen.