Persberichten

Opening NOT 2009 in teken van innovatie

Publicatiedatum: 27-01-2009

Staatssecretaris van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, opende vandaag de 26e editie van de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT). Bij de officiële opening was innovatie het sleutelwoord. De staatssecretaris sprak over innovatie in het onderwijs en reikte daarna samen met cabaretier Viggo Waas de NOT Innovatieprijzen uit.

NOT als Nieuwjaarsduik
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heette de zaal van harte welkom en noemde de NOT een Nieuwjaarsduik voor het onderwijs. "Na een bezoek aan de beurs ga je het nieuwe kalenderjaar immers weer met frisse moed in!." Het centrale thema van de beurs 'ondernemend onderwijs' pastte wat Bijsterveldt betreft helemaal in deze tijd van economische crisis. "Juist in deze tijd moeten we in beweging blijven en onze schouders onder het onderwijs zetten. Educatie is van het grootste belang, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. We moeten met elkaar een kwaliteitsslag maken en daar investeert dit kabinet dan ook flink in." 'Ondernemend onderwijs' betekent volgens Bijsterveldt ook niet te veel regels opleggen aan het onderwijs. "De politiek mag nooit de hartslag vormen van onderwijs. Scholen moeten in hun leraren geloven en leraren in zichzelf, dát is de basis voor goed onderwijs. Een zeer belangrijke rol bij 'ondernemend onderwijs' is volgens Van Bijsterveldt weggelegd voor innovatie. "Als je je vak serieus neemt moet je meegaan met wat er om je heen gebeurt."

Belangrijke rol voor ICT
Van Bijsterveldt: "Met name ICT speelt hierbij een belangrijke rol. Hiermee kun je niet alleen aansluiten bij de huidige belevingswereld van leerlingen, met ICT kan ook een grote slag worden geslagen als het gaat om het creëren van een goede schoolstructuur. Denk hierbij aan het maken van roosters en het bijhouden van ziekteverzuim. Ook bij het oplossen van het lerarentekort is voor ICT een belangrijke rol weggelegd. ICT kan geen leraren vervangen, wel kan het helpen bij het dusdanig inrichten van het onderwijsproces dat we leraren ontlasten."

Winnaars Innovatieprijs
De NOT Innovatieprijs zet in drie categorieën succesvolle innovaties voor het onderwijs in de schijnwerpers. In 2007 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. In de categorie Leermiddelen en methodes ontving Noordhoff Uitgevers de NOT Innovatieprijs 2009 voor hun methodes Nu Taal en Nu Rekenen voor het MBO en BVE. Deze methode helpt instromers een acceptabel taal- en rekenniveau te bereiken.
De NOT Innovatieprijs in de categorie Innovatief gebruik van ICT was voor de Handelingsplan assistent van de Dotcomschool. Dit programma helpt docenten bij het opstellen van een handelingsplan voor leerlingen met sociaal-emotionele problemen en gedragsproblemen.
Meles Meles mocht de derde NOT Innovatieprijs mee naar huis nemen. Hun Mediatheek en kenniscentrum werd door de jury het beste beoordeeld in de categorie Facilitaire producten, inrichtingen of diensten. Het product FacTotem 2.0 transformeert de traditionele mediatheek naar een multimediaal kenniscentrum in de school.

Stimulatieprijs
De jury vond het niveau van de ingezonden innovaties zo hoog, dat zij hebben besloten om in alle drie de categorieën ook nog een stimulatieprijs uit te reiken. Deze prijs gaat naar innovaties die veelbelovend zijn, maar nog niet de tijd hebben gehad om zich te bewijzen in de onderwijsmarkt.
De stimulatieprijzen gingen naar het International Primary Curriculum van IPC Nederland, Festival laagland van ThiemeMeulenhoff en de All inclusive kinderopvang van De Meeuw Bouwsystemen.

Cheque voor Nationale Boomfeestdag
Een deel van de inschrijfgelden van de NOT Innovatieprijs gaat naar Stichting Nationale Boomfeestdag. Zij ontvingen tijdens de opening een cheque ter waarde van ¤ 10.084. Dit geld wordt gebruikt voor de aanleg van een kinderbomenbos, een educatief bos waar kinderen leren over de natuur, maar waar ook gespeeld kan worden.


-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,