Werkgeversvereniging AWVN

Xerox wint Innovatietrofee

Datum: 27 januari 2009

Xerox Venray is de winnaar van de AWVN-Innovatietrofee voor het vierde kwartaal van 2008. Xerox is wereldwijd marktleider op het gebied van documentbeheer. Xerox Venray kreeg de prijs omdat het bedrijf de afgelopen jaren op een reeks aspecten van sociale innovatie voortgang heeft geboekt. Deze reeks samenhangende activiteiten ligt in lijn met de AWVN-speerpunten voor 2009. De positieve houding van het management ten opzichte van vernieuwing, de wijze van samenwerking met vakbonden en personeel, en de inmiddels opgestarte plannen hebben de jury overtuigd dat Xerox Venray voorop loopt.

Bij het speerpunt `concurrerender en resultaatgerichter werken' past de aanpak van Xerox om de ontwikkeling en performance van de ruim 800 werknemers in kaart te brengen (Performance Potentieel Matrix, PPM). De matrix is vooral een hulpmiddel om een goede dialoog te kunnen voeren. Met de uitkomsten daarvan zal het management de ontwikkeling van personeelsleden stimuleren.

Ook het AWVN-speerpunt `breder inzetbaar werken' is terug te vinden in het beleid van Xerox Venray. Om de weer- en wendbaarheid van medewerkers te vergroten, is het cao-protocol Employability opgesteld. Xerox zal haar medewerkers in een Persoonlijk EffectiviteitsPlan (PEP) duidelijk aangeven wat zij van hen verwacht. Medewerkers kunnen op hun beurt aangeven waar zij de hulp van het bedrijf bij nodig hebben. Dit werken partijen uit in afspraken die zij vastleggen in een Persoonlijk Development Plan (PDP).

Alle medewerkers krijgen daarnaast een Persoonlijke Ontwikkeling Voucher. Deze kunnen zijn bijvoorbeeld gebruiken voor een persoonlijk ontwikkelingsadvies en begeleiding. Ook als dat buiten het eigen werkgebied of zelfs het bedrijf ligt.

Tot slot heeft Xerox een toekomstverkenning ontwikkeld met de naam `Future site approach'. Hiermee wil Xerox Venray haar veranderende positie in de mondiale keten in kaart brengen en voornoemde speerpunten op een logische wijze met elkaar integreren.

De AWVN-Innovatietrofee is een jaarlijkse prijs voor het bedrijf dat in dat jaar het meest inspirerende voorbeeld biedt van sociale innovatie. De winnaar van de jaarprijs wordt gekozen uit de vier winnaars van een kwartaalprijs. Instelling van de prijs vloeit voort uit het AWVN-concept Slimmer werken - ofwel sociale innovatie. Organisaties die gericht aandacht besteden aan slimmer werken kunnen volgens AWVN in belangrijke mate hun arbeidsproductiviteit verbeteren. Dat leidt op zijn beurt tot een grotere concurrentiekracht van het bedrijf, betere bedrijfsresultaten en meer loonruimte.

Jaarwinnaars van de AWVN-Innovatietrofee zijn vezelproducent Teijin Aramid (2005), cateraar Albron (2006) en de Nederlandse Spoorwegen (2007). De uitreiking van de jaartrofee 2008 vindt plaats op 25 maart 2009 in Madurodam (Den Haag).

---