Onderzoek toont ongelijke behandeling actrices aan

27/01/2009 13:04

FNV KIEM

Het onderbuikgevoel dat al lang bestond wordt bevestigd in het rapport "Age, gender and performer employment in Europe". Actrices worden ten opzichte van acteurs ongelijk behandeld in hun vak. Zeker wanneer leeftijd een rol gaat spelen. Het rapport is uitgevoerd in opdracht van de Internationale

Federatie voor Acteurs (FIA) waar FNV KIEM (vakbond voor kunst, informatie, entertainment en media) actief aan deelneemt.

Ondanks Europese initiatieven om ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer tegen te gaan, moeten actrices in heel Europa nog altijd strijden voor degelijk werk. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Deborah Dean van de universiteit van Warwick in Groot Brittannië, toont aan dat mannelijke uitvoerend kunstenaars langer hun werk als acteur kunnen uitoefenen dan vrouwen. Verder toont het onderzoek aan dat acteurs gelijkmatiger verdeeld zijn over de beroepsgroep dan actrices als het gaat om leeftijd, inkomensposities en werkzame jaren in het beroepsveld. Actrices zijn meer vertegenwoordigd in de jongere leeftijdscategorieën en zijn oververtegenwoordigd in de laagste inkomensgroep en ondervertegenwoordigd in de hoogste inkomensgroep.

Vrouwen zien hun sekse als groot nadeel

Wanneer een actrice ouder wordt is het voor haar moeilijker om aan het werk te komen, en is de keuze in opdrachten beperkter dan bij acteurs. Uit het onderzoek komt dan ook naar voren dat vrouwen hun sekse als groot nadeel ervaren wanneer het gaat om de keus uit verschillende rollen, inkomen, leeftijd en typecasting. Daarentegen zien mannen hun sekse bij al deze onderwerpen als voordeel.

"Ook in Nederland horen wij als vakbond al langer dit geluid van actrices en acteurs. Dit onderzoek bevestigt het geluid en vraagt om actie. Wij willen ons hard maken voor meer bewustwording over de ongelijke behandeling die vrouwen krijgen in dit beroepsveld en onderzoeken hoe we samen met de actrices en opdrachtgevers de positie van de vrouw kunnen verbeteren," zegt Caspar de Kiefte, sectorbestuurder van FNV KIEM.

Volgens De Kiefte geeft dit onderzoek ook stof voor een maatschappelijk debat. "Wanneer we in de media vrijwel nooit worden geconfronteerd met ouder wordende vrouwen, dan doet dat iets met onze maatschappelijke opvatting over hoe de hedendaagse vrouw eruit hoort te zien. Het geeft een vertekend beeld."

Het volledige rapport is te downloaden via de website www.fnvkiem.nl.





http://www.fnvkiem.nl