Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Op tijd op school komen blijft moeilijk

26 januari 2009

Actie in stadsdeel Zuidoost succesvol

Op maandag 26 januari heeft Jude Kehla, portefeuillehouder Leerplicht van stadsdeel Zuidoost samen met leerplichtambtenaren en leerplichtassistenten van Bureau Leerplicht Plus op basisscholen in de wijk Holendrecht groene kaarten uitgedeeld aan leerlingen die op tijd kwamen. In totaal waren - van de 1650 leerlingen - 154 leerlingen te laat op school. Zij kregen een gele kaart. Zes basisscholen in stadsdeel Zuidoost deden mee aan de actie.

Portefeuillehouder Jude Kehla: "Negen procent van de gecontroleerde leerlingen was te laat. Dat is veel te veel. Ik wil met dit soort acties bij ouders afdwingen dat zij kinderen op tijd naar school sturen of brengen. Te laat komen leidt te vaak tot verzuim en schooluitval en daarom is het nodig om preventief op te treden. Onze boodschap aan ouders is dan ook om er te allen tijde voor te zorgen dat hun kinderen op tijd komen. Zo niet, dan kunnen zij een boete krijgen. Te laat komen is onacceptabel."

De ouders reageerden positief op de actie. Hoewel de school in eerste instantie verantwoordelijk is voor het bestrijden van te laat komen, hebben Bureau Leerplicht Plus en stadsdeel Zuidoost samen met de school de handen ineen geslagen om te laat komen tegen te gaan.

Te laat komen komt regelmatig voor op basisscholen in Amsterdam. Met deze actie willen stad- en stadsdeelbestuur aan ouders duidelijk maken dat te laat komen onacceptabel is. Preventief optreden tegen schoolverzuim en mogelijke schooluitval op langere termijn staan hoog op de bestuurlijke agenda. Kinderen missen door het te laat komen een deel van de les. En het is storend voor de andere kinderen en de voortgang van de les.

Gevolgen
De school kan het verzuim - te laat komen is wettelijk gezien een vorm van schoolverzuim - melden bij de gemeente. De namen van de kinderen die vandaag te laat waren, zijn doorgegeven aan de leerplichtambtenaar. Deze bespreekt samen met de school de vervolgacties van de school. Afhankelijk van de frequentie van het te laat komen kan dat leiden tot een waarschuwingsgesprek van de school met de ouders. De leerplichtambtenaar kan daarop een formele waarschuwingsbrief sturen of een proces verbaal opmaken wegens ongeoorloofd schoolverzuim.

De nieuwe leerplichtassistenten van Bureau Leerplicht Plus zijn vandaag ook officieel aan de slag gegaan. Zij zijn herkenbaar aan hun kleding en spreken ouders en jongeren aan op ongeoorloofd verzuim zoals te laat komen, spijbelen en luxeverzuim rond vakanties. En ze geven ook informatie over leerplicht. De leerplichtassistenten zijn niet bevoegd om een proces verbaal op te maken, de leerplicht(plus)ambtenaar is dat wel.

Deze Op-tijd-kom is meteen de start van een handhavingsestafette van Bureau Leerplicht Plus. Na vandaag volgt in West een zelfde actie. Daarna volgen de andere stadsdelen.