Gemeente Purmerend

In en uit de bus stappen wordt makkelijker

27 januari 2009

Bushaltes worden opgehoogd

De bus nemen wordt de komende jaren voor iedereen makkelijker gemaakt. Ook voor mensen die moeilijk ter been, of slechtziend zijn wordt het openbaar vervoer toegankelijker.

Voor 2012 worden 145 bushaltes in Purmerend opgehoogd en gelijkgemaakt met de instap van de bus. Op deze manier wordt het openbaar vervoer ook toegankelijk voor hen die slechtziend of moeilijk ter been zijn, of bijvoorbeeld een rollator gebruiken. Zo kan iedereen even met de bus naar de markt, of een terrasje pakken op de Koemarkt zonder afhankelijk te zijn van speciaal vervoer, of hulp van anderen.

Ophogen en geleidelijn
De perrons worden opgehoogd met 18 centimeters. De opgehoogde haltes lopen tot straathoogte af en krijgen een geleidelijn voor slechtzienden, zodat ze voor iedereen goed bereikbaar zijn. De bussen van Arriva zijn al eerder aangepast aan de nieuwe richtlijnen voor toegankelijk vervoer en zijn gelijkvloers gemaakt.

Tijdelijke bushaltes
Niet alle haltes worden in één keer aangepast. Het ophogen gebeurt stap voor stap, zodat de buslijnen tijdens de werkzaamheden hun gewone route kunnen volgen. Op het moment dat aan een bushalte wordt gewerkt, kunnen mensen gebruik maken van een tijdelijke halte. Deze haltes worden aangegeven met verkeersborden aan de weg en informatieborden bij de halte. Het duurt twee tot drie jaar voordat alle bushaltes zijn aangepast aan de nieuwe richtlijnen van toegankelijk openbaar vervoer.

Toegankelijk voor reizigers
Om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten reizen, is een goed, toegankelijk en bereikbaar busvervoer belangrijk. Daarom beginnen gemeente Purmerend en Stadsregio Amsterdam (in opdracht van het ministerie van Verkeer & Waterstaat) in januari 2009 met het ophogen van 145 bushaltes in Purmerend. In Purmerend zijn dit ruim 80% van alle bushaltes. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan het overgrote deel van de reizigers, (namelijk 97,6%).

Overzicht verbeterde bushaltes
Binnenkort is het op deze website mogelijk om de toegankelijke bushaltes te vinden waarbij u gemakkelijk in- en uit kunt stappen. Aan de hand van deze informatie kunt u uw route uitstippelen, zodat u gemakkelijker kunt reizen van A naar B.