Partij van de Arbeid

Hulp ING noodzakelijk

27-01-2009 01:34

De overheid heeft ING opnieuw de helpende hand toegestoken. 'Wouter Bos maakt werk van de kern van de financiële crisis door de 'giftige produkten' aan te pakken', zegt PvdA-Kamerlid Paul Tang over de steun aan ING. 'Maar de kans dat het ingrijpen nadeel oplevert voor de belastingbetaler moet beperkt blijven.'

De maatregelen worden genomen in het belang van burgers als rekeninghouders en van bedrijven als kredietnemers. Dit was nodig, omdat ING in het vierde kwartaal van 2008 slechte resultaten heeft geboekt en omdat er onduidelijkheid is over de waarde van de giftige producten bij ING. Vooral die combinatie zou het vertrouwen in de bank kunnen aantasten. Om dat te voorkomen zijn er maatregelen genomen. Het is nooit de bedoeling geweest van de PvdA om als overheid zo zeer in banken deel te nemen. Maar er is geen alternatief. Het redden van een bank is geen doel op zichzelf, maar wel het middel om het (spaar)geld van particulieren en ondernemers te beschermen.

Aanstaande donderdag wordt over de maatregel gedebatteerd. 'De maatregel is op zich ingenieus, maar ook complex. Voor de PvdA staat voorop dat het ingrijpen goed moet zijn: het moet spaarders en bedrijven in Nederland ten goede komen. En de kans dat het ingrijpen nadeel oplevert voor de belastingbetaler moet beperkt blijven', vervolgt Tang. Daaraan zal de PvdA donderdag het besluit toetsen.

De overheid heeft ING een garantie gegeven waarbij ze een groot deel van de winsten of verliezen in de portefeuille van ING overneemt. Het kan de belastingbetaler zowel geld opleveren als geld kosten. Dat is niet zeker. ING zelf neemt ook maatregelen. Zo is de topman opgestapt, worden er geen bonussen over 2009 uitgekeerd en worden er banen geschrapt. Daarnaast gaat de bank 25 miljard extra aan kredieten verlenen aan burgers en bedrijven. Dit verbetert de kredietverlening in Nederland.