Gemeente Heemskerk


dinsdag, 27 januari 2009

Heemskerk vernieuwt beleid Wwb

De gemeente Heemskerk vernieuwt het beleid op het gebied van de langdurigheidstoeslag en het premiebeleid. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een langdurigheidstoeslag zijn versoepeld. En in het premiebeleid is het nu mogelijk een bijstandsgerechtigde die deelneemt aan een werkstage een premie toe te kennen.

Als inwoners van Heemskerk langdurig van een minimuminkomen moeten rondkomen, dan hebben zij onder bepaalde voorwaarden recht op een langdurigheidstoeslag. Mensen met een bijstandsuitkering die zich inspannen om aan het werk te gaan, krijgen daarvoor een waarderingspremie.

Langdurigheidstoeslag
De voorwaarden voor de verstrekking van een langdurigheidstoeslag zijn versoepeld: vanaf 1 januari 2009 heeft iedereen die langer dan twee jaar heeft geleefd van een inkomen op bijstandsniveau, recht op een langdurigheidstoeslag. De hoogte hangt af van het gezinstype en ligt tussen de EUR 353 en EUR 504. De gemeenteraad neemt in haar vergadering van februari een definitief besluit over deze regeling.

Premiebeleid
In het premiebeleid is een nieuwe participatiepremie toegevoegd waarmee het college haar waardering laat blijken voor bijstandsgerechtigden die deelnemen aan een werkstage. Er zijn al premies voor deelname aan vrijwilligerswerk of deeltijdwerk en voor uitroom naar regulier werk. Ook kent de gemeente al langer een loonkostensubsidie waar werkgevers gebruik van kunnen maken. Wat moet u ervoor doen? Als u een bijstandsuitkering hebt, dan bepaalt de gemeente of u recht hebt op de langdurigheidstoeslag. Als u geen uitkering hebt, maar wel een laag inkomen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente op 0251-256777.
Het premiebeleid geldt alleen voor bijstandsgerechtigden. U hoeft er geen aparte aanvraag voor in te dienen.

---