Gemeente Alkmaar


Voorlezen is belangrijk!

Alkmaar, 27 januari 2009

Diverse basisscholen in Alkmaar kregen dinsdagochtend 27 januari bijzonder bezoek. De collegeleden gingen namelijk bij de scholen langs om voor te lezen. Dit omdat deze week de Nationale Voorleesdagen gehouden worden.

Wim van Veen, Wethouder Zorg en Wmo: `Door lezen ontdek je de wereld en sta je minder in de kou. Dat laatste ervaart ook Kikker. In het hartveroverende boekje 'Kikker in de kou' van Max Velthuijs ervaart Kikker voor het eerst hoe koud het in de winter kan zijn. Er ligt sneeuw en ijs. Alle dieren houden van frisse kou. Eendje in haar verenpak, Varkentje met haar speklaagje en Haas in zijn bontvacht. Alleen Kikker, die heeft helemaal niets en mompelt: 'Ik heb het zo ontzettend koud'. Zijn vrienden helpen hem de winter door. Zij verwennen hem met soep, een warme trui en hout voor de kachel. Zo komt alles goed en de volgende winter heeft ook Kikker pret in de sneeuw en op het ijs.

Een mooi verhaal, dat alles van iets voor elkaar over hebben in zich heeft. Dat geven we onze kinderen mee. Door voor te lezen, dat eindeloos te herhalen totdat ze het zelf leuk vinden en een boek pakken. Dan kom je er niet meer tussen. Ze hebben de wereld ontdekt.'

De Nationale Voorleesdagen worden gehouden om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te bevorderen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar vooral: het bezorgt ze heel veel plezier! Zo worden kleintjes grote lezers.

Voorleesontbijt 27 januari 2009

27 januari 2009