Provincie Utrecht

Banenverlies in financiële sector provincie Utrecht

27-1-2009 -

In het voorjaar van 2008, nog voordat de kredietcrisis toesloeg, gingen ruim 400 banen verloren bij financiële instellingen in de provincie Utrecht. Vooral verzekeringsbedrijven raakten toen arbeidsplaatsen kwijt. Minder werk was er ook in de bouwsector, de nijverheid en de groothandel.

Dat blijkt uit werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Utrecht over de periode april 2007-april 2008. Een tweede voorbode van de economische recessie blijkt te zijn de daling in het aantal flexbanen. In totaal raakte de Utrechtse arbeidsmarkt in 2007-2008 circa 5000 `kleine banen' kwijt. Dit zijn arbeidsplaatsen van mensen die maximaal 12 uur per week werken. Behalve in de financiële dienstverlening gingen deze kleine banen vooral verloren in het onderwijs, de transportsector en de telecommunicatie. Het totale verlies bedroeg 2,1%.

In april 2008 stond de teller op 656.616 banen, op dat moment een groei van 1,9% ten opzichte van 2007. De zakelijke dienstverlening, zorg en welzijn en het onderwijs leverden de meeste nieuwe arbeidsplaatsen op. De zakelijke dienstverlening - traditiegetrouw de economische motor van de provincie Utrecht - was goed voor 7.200 nieuwe banen. Binnen deze sector waren het op dat moment vooral ICT-bedrijven en organisatieadviesbureaus die nieuwe arbeidsplaatsen genereerden.

Meer weten?
Deze meest recente arbeidsenquête van de provincie Utrecht laat nog niet de effecten zien van de kredietcrisis, die sinds september jl. zichtbaar zijn geworden. Voor een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten ga naar www.provincie-utrecht.nl/par

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196