Universiteit Twente

Thuis revalideren dankzij nieuwe technologie die feedback geeft

Miriam Vollenbroek-Hutten benoemd op Roessingh-leerstoel

Revalidatie en training búiten de muren van een zorginstelling is een van de mogelijkheden om het hoofd te bieden aan het groeiend aantal chronisch zieken. Monitoring op afstand, gekoppeld aan feedback die de patiënt motiveert, zorgt er straks voor dat patiënten thuis of op het werk effectiever kunnen werken aan hun gezondheid. Miriam Vollenbroek (37) is aan de Universiteit Twente benoemd tot bijzonder hoogleraar Technology supported cognitive training for rehabilitation; zij gaat deze nieuwe technologie ontwikkelen samen met Roessingh Research and Development in Enschede.

Training in de thuissituatie - of op het werk - maakt het mogelijk om bijvoorbeeld verkeerde bewegingspatronen snel bloot te leggen en ook meteen feedback te geven op het gedrag van de patiënt. Tijdens de revalidatie in een zorginstelling krijgen patiënten die feedback voortdurend van zorgprofessionals, het is de kunst om de daar geleerde vaardigheden ook te vertalen naar de praktijk van alledag. De nieuwe technologie is daarnaast een manier om de druk op de intramurale zorg te verlichten. De huidige gezondheidszorg is niet berekend op de sterke groei van het aantal chronisch zieken en de combinatie van monitoring en feedback is juist voor deze groep een belangrijke innovatie die ook nog eens kostenbesparend kan werken.

Chronische pijn

Nu al wordt deze benadering getest in een Europees onderzoeksproject onder leiding van de nieuwe hoogleraar: patiënten met chronische pijnklachten dragen dan gedurende een aantal weken een hesje waarin sensoren zijn verwerkt die onder meer de spierspanning meten. Via een PDA of mobiele telefoon krijgen ze feedback op hun gedrag: bijvoorbeeld het advies zich te ontspannen. Niet alleen de technologie speelt hierin een rol, ook het type feedback is van belang: vel je bijvoorbeeld een waarde-oordeel of informeer je de patiënt vooral feitelijk? Hoe motiveer je de patiënt om door te gaan met de training? Daarnaast kan het nooit alleen maar een technisch hulpmiddel zijn; persoonlijk contact met de zorgverlener blijft onderdeel van het trainingsprogramma. In haar nieuwe leerstoel wil Miriam Vollenbroek-Hutten al deze aspecten van `technology-supported training' onderzoeken.

Miriam Vollenbroek-Hutten (1971) studeerde Biomedische Gezondheidswetenschappen in Nijmegen en promoveerde in 1999 aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar meetmethoden voor chronische pijnklachten. Zij is, naast deeltijdhoogleraar, clustermanager technology assisted pain rehabilitation bij Roessingh Research and Development (RRD) in Enschede. Deze onderzoeksorganisatie voor revalidatietechnologie is gelieerd aan het revalidatiecentrum Het Roessingh. De bijzondere Roessingh-leerstoel wordt gefinancierd door RRD.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Laatst gewijzigd op 27-01-2009 14:18:59 door Webmaster