Inspectie Verkeer en Waterstaat


Overdracht vergunningen aan Kiwa definitief

Nieuwsbericht | 27-01-2009

De Inspectie Verkeer en Waterstaat draagt definitief een deel van haar vergunningverlenende taken over aan Kiwa NV. Het gaat daarbij om taken met een sterk administratief karakter, zoals de uitgifte van chauffeurspassen voor taxi's, vaarbevoegdheidsbewijzen en vliegbrevetten. Kiwa is een internationaal kwaliteitszorgbedrijf in Rijswijk, gespecialiseerd in certificatieactiviteiten in een aantal relevante marktsectoren.

De Inspectie kondigde in het najaar van 2008 al aan de taken `voorlopig' aan Kiwa te gunnen. De definitieve gunning werd in januari mogelijk nadat een tweetal rechtszaken voor de Inspectie met succes werden afgerond. In de komende periode zal met Kiwa N.V. een overeenkomst worden gesloten. Daarna zal de definitieve datum van overdracht worden bepaald. De betrokken branchepartijen zijn inmiddels per brief ingelicht.

De overdracht past in het kabinetsbeleid naar een efficiënter en effectiever toezicht. Bovendien hebben de taken betrekking op marktwerking, terwijl de komende jaren de focus van de inspectie ligt op het toezicht op de vervoersveiligheid. De door Kiwa gehanteerde tarieven worden in overleg met de minister van Verkeer en Waterstaat vastgesteld. Daarnaast blijft de inspectie na de overdracht toezien op de kwaliteit van de uitbestede dienstverlening.